Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Előnyök és hátrányok - LED szalag

Előnyök és hátrányok - LED szalag

2016. Augusztus 24.
Évek óta töretlenül hódítanak a LED szalagok, legyen szó akár beltéri hangulatvilágításról, vagy kültéri, nagyobb fényerőt igénylő dekorációs világításról, üzlet- vagy kirakatmegvilágításról. A LED szalagok nem véletlenül slágertermékek, számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amiknek köszönhetően ma már egyre több háztartásban megtalálhatóak. Lássuk, miért?
LED szalag LED világítás Előnyök és hátrányok Dekor

Előnyök

A LED-es termékek összes előnyös tulajdonsága elmondható a LED szalagokról, kezdve az energiatakarékos használattól a hosszú élettartamig. 70-100 lumen/wattos energiahatékonysága és akár 30.000-50.000 órás élettartama önmagáért beszél, de van még jónéhány dolog, ami miatt érdemes LED szalagban gondolkodnunk. A LED szalagok legtöbbje alacsony feszültségről (12V) működik, ezáltal sokkal biztonságosabb, valamint a színválasztéka is nagy, sőt egyes típusok dimmelhetőek is.

Rengeteg színben kaphatóak (akár változtatható színű, úgynevezett RGB szalagok is), a Group Control technikának köszönhetően könnyen kezelhetőek, egyszerűen vezérelhetőek, hajlékonyságukból fakadóan pedig íves felületekre is minden nehézség nélkül rögzíthetőek. Hátoldaluk öntapadós, a beltéri (IP20) és a kültéri (IP65) mellett pedig vízálló (IP68) kivitelben is kaphatóak, ezáltal rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítva a vásárlóknak: használhatjuk őket rejtett világításként a szobába, reklámfeliratok megvilágítására, díszkivilágításra, de akár jelzőfénynek vagy vészvilágításnak is. 

Így hát a LED szalagok:

  • Energiatakarékosak
  • Biztonságos, alacsony feszültségről (12 Volt) működnek
  • Hajlékonyságuk okán akár íves felületre is beépíthetőek
  • Nagy színválasztékúak: hideg, meleg, színes és változtatható (RGB) színű is kapható
  • Egyszerű vezérlés és fényerő szabályzás jellemzi őket
  • Használatukkal a dizájnos, modern megjelenés garantált

Hátrányok

Manapság ebből egyre kevesebb van, lévén a különböző kiegészítők egyre bővülő tárháza és a technika fejlődése folytán egyre "okosabb" szalagokkal van dolgunk. Ha klasszikus hátrányt kellene mondanunk, az áramfelvételt említenénk először, arra ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A LED szalag sajátos tulajdonsága, hogy ha egy hosszabb szalagot csak egy oldalról táplálunk, a fény látványosan "elfogyhat" a másik végére. Ez különösen akkor problémás, ha a két vég egymás mellé kerül, vagyis körbe ér. Szintén problémás a rengeteg termék között eligazodni. Nagyon sok az olcsó, megkérdőjelezhető minőségű termék, így a termékskála bővülésével egy átlagos vásárló számára egyre nehezebb feladat a megfelelő termék kiválasztása.

Vagyis:

  • Az egyoldalú áramellátás hosszabb LED csík esetén nem megoldott -> kétoldalas betáplálás kell, ami plusz munka
  • A nagy választék nehéz - és rossz - választást is eredményezhet
  • Szerelése folytán szükség lehet forrasztásra, bár ez már különböző kiegészítőkkel orvosolható