Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Amit a LED lámpáról tudni érdemes

Amit a LED lámpáról tudni érdemes

2016. Augusztus 30.
A lakás energiatakarékos világításának kiépítéséhez ma már elengedhetetlen a LED lámpák használata, de akár egy teljes ledesítésbe is bátran belekezdhetünk, hiszen nem szükséges olyan mértékű átalakítás, ami rendkívüli költségekbe és munkába kerülne. Sőt, éppen ellenkezőleg. Ha mindent tudni akar, érdemes az összes kapcsolódó cikkünket elolvasnia, ha viszont csak a lényegre kíváncsi, röviden pontokba szedtük, miért is éri meg LED lámpákba fektetnünk.
LED lámpa LED világítás LED panel LED

1) Árak

Az, hogy "fektetni", nem is a legmegfelelőbb kifejezés, ez ugyanis arra utalhat, hogy egy magasabb összeget kell költenünk erre. Ez azonban nem így van: bár nem a legolcsóbb megoldás, és éppen ezért nem is a legelőnyösebb tulajdonsága, az ára közel sem olyan, mint amilyennek egy átlagember gondolná. Egy 10 wattos, 800 lumen fényerőre képes E27-es foglalatú LED gömböt - ami a régi 100 wattos izzónak felel meg - áruházunkban már alig több, mint ezer forintért megkaphat, ennél kisebb teljesítményű, asztali lámpákba való LED lámpákat pedig még ennél is olcsóbban.

2) Régi lámpa kiváltása

A csere nem jár semmilyen átalakítási munkával, így a lakást sem kell felforgatni. A 230 V-os LED lámpák ugyanolyan feszültségről működnek, mint halogén vagy wolfrámszálas társaik, és foglalat tekintetében is ugyanazokkal a méretekkel találkozhatunk. Ezáltal könnyű eldönteni, melyik helyiségbe melyik LED lámpát érdemes beszereznünk, a beszerelés folyamata pedig nem igényel sem szakembert, sem időt: saját magunk elvégezhetjük egyetlenegy mozdulattal, egyetlenegy perc alatt. Csak kicsavarjuk a régit, becsavarjuk az újat.

3) Megfelelőség

A hasonló felépítésnek és foglalatnak köszönhetően minden korábbi izzónak megtalálhatjuk a LED-es párját. A leggyakoribb E27-es fejelésűt a hagyományos gömb és körte formájú égők kiváltására használják, míg az E14-eset jellemzően gyertya izzókhoz alkalmazzák. A szpotok leggyakoribb fejelése a GU10 vagy az MR16, a G4 pedig a kapszulák legáltalánosabb fejelése.

4) Minden, amiért LED

Talán ezt kellett volna legelsőként említeni, de még most sem késő: a LED lámpák értelemszerűen a LED technológia összes előnyével rendelkeznek. Az alacsony fogyasztás következtében akár 80-90%-os energiamegtakarítás is elérhető, ami alacsonyabb fenntartási költségekhez vezet, csak úgy, mint a jóval hosszabb élettartam. A 15-50 ezer óra önmagában is megsüvegelendő, ha pedig ezt a hagyományos izzók 1-3 ezer órás számához viszonyítjuk, még több is ennél. UV- és infrasugárzás-mentesek, alacsony hőtermelésűek, ki- és bekapcsolásra érzéketlenek, és mindemellett azonnali, vibrálásmentes fényt biztosítanak. És ne feledjük: megválaszthatjuk a színhőmérsékletet, akár még úgy is, hogy dimmelhető lámpát vásárolunk. Merthogy ilyet is lehet.