Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED-ek a Sixtus-kápolnában is

LED-ek a Sixtus-kápolnában is

2016. Szeptember 09.
Sokan nem tudják, de a világ legkisebb államában, a katolikus egyház központjának tekinthető Vatikánvárosban LED fényforrásokat használnak a Sixtus-kápolna belső megvilágítására, ezzel együtt számos felbecsülhetetlen értékű műremek, köztük Michelangelo híres mennyezetfreskójának megvilágításáról is LED-del gondoskodnak. A kápolnában közel 7000 LED fényforrás került egyedi lámpatestekbe.
LED világítás Retro LED Filament LED lámpa

A világítástechnika megújításának okai

A hír nem mostani, viszont így már az eredményekről is be tudunk számolni. A projekttel még 2014-ben végeztek, melynek keretein belül a Sixtus-kápolna elavult fényforrásait modern és energiatakarékos LED-ekre cserélték. Ennek célja a megfelelő hangulat biztosítása mellett az energiafogyasztás jelentős visszaszorítása volt, mivel a kápolna éves áramfogyasztása már rendkívüli méreteket öltött.

A projekt megvalósításával az eredeti tervekben szereplő 60%-os energiamegtakarítás nem csak hogy megvalósult, de még jócskán túl is szárnyalta azt: a villamosenergia-fogyasztás közel 90%-kal esett vissza a kápolnában az elmúlt két évben. A korábbi világítást még 1980-ban tervezték, ekkor még a 150W-os spotok és az 100W-os halogén fényvetők számítottak a legjobb megoldásnak.

A magas fogyasztáson kívül azonban más problémára is megoldást találtak a LED alkalmazásával. Az ultraibolya sugárzás miatt ugyanis a 12 ablakon beáramló természetes, valamint a mesterséges fényeket korábban mesterségesen meg kellett szűrni, ez azonban ahhoz vezetett, hogy a freskók látványa fakóbb képet mutatott. 

A tervezés nehézségei

A kápolna jellegéből és betöltött szerepéből adódóan azonban a munkálatokat végző szakemberek számos nehézségbe ütköztek. Figyelembe kellett venni a mennyezet boltíves szerkezetét, valamint a Vatikán azon kérését is, miszerint a fényforrások semmilyen formában, sehol ne látszódjanak.

Ezen kívül a LED-eknek nem csak a mennyezetet kellett kiválóan megvilágítaniuk, hanem az eseti rendezvények (konklávé, különböző koncertek) során is megfelelő és elegendő fénnyel kellett szolgálniuk.

Ezt a LED lámpatestek keretébe épített kis motorokkal oldották meg, a lámpatesteket pedig egy 10 méter magas párkány alatt helyezték el. A LED-es világítás alkalmazása óta az eredeti, energiafogyasztást érintő probléma teljesen megoldódott, és a freskók is 10-szer olyan színesen pompáznak, mint korábban.