Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Világítástervezés számítógéppel

Világítástervezés számítógéppel

2016. Szeptember 24.
A világítástervezés fontosságát korábban is kiemeltük már, sőt tippeket is adtunk hozzá, a konkrét tervezésről azonban eddig keveset beszéltünk. A folyamatot nem úgy kell elképzelni, hogy leülünk, és egy ceruzával vázlatot rajzolunk egy A4-es lapra, ennél kicsit bonyolultabb: manapság már a számítógépet hívják segítségül ehhez, és nem árt egy kis szakmai tudás sem.
Világítástervezés Dekor LED szalag LED lámpa

Pontos számokkal kell dolgozni

Ha csak egy csillárt szeretnénk a szobába, felesleges tervet készíteni, ha azonban többféle designban és világítási megoldásban gondolkodunk, elengedhetetlen, hogy előre gondolkodjunk. Az elképzelt látvány megálmodásához és a pontos műszaki feltételek, paraméterek megismeréséhez alapos számolásokra van szükség, amit a szakemberek manapság már nem bíznak a véletlenre, és leginkább a számítógépekre hagyatkoznak.

Ezek a programok azonban nem készítik el a tervet, pusztán a szakember kérdéseire adnak kielégítő válaszokat, ami alapján ő a pontos bemenő adatok mellett felelős döntést tud hozni. Innen is látszik, hogy a világítástechnikai alapismeretek és kellő gyakorlati tudás nélkül az ilyen szoftverekkel túl sokat nem érünk el, hiszen a munkát nem végzi el helyettünk, csak megkönnyíti annak, aki a kapott értékeket megfelelően helyén tudja kezelni.

Akár látványtervet is készíthetünk

Számos ilyen jellegű szoftver közül válogathatunk manapság, de a különböző programok eltérő tulajdonságokkal bírnak. Mindamellett az egyre fejlettebb verziók egyre nagyobb lehetőségeket kínálnak a felhasználók részére. A szoftverek első generációja általában csak az értékeléshez legszükségesebb információkat határozta meg. A mai programok már számolnak a tárgyakról és a falakról történő többszörös fényvisszaverődéssel is, ezen kívül egyre pontosabban veszik figyelembe a felületek színét, reflexiós tulajdonságait.

Ezek alapján már lehetőség nyílik bármelyik felület bármelyik pontjában a fénysűrűség meghatározására tetszőleges nézési irányból, vagyis a vizsgált környezet a láthatóság szempontjából teljes egészében jellemezhető. A programok alkalmazását az az igény is sürgette, miszerint a vevő szerette volna előre látni a végeredményt, a látvány megjelenítésére pedig a számítógép a legalkalmasabb, ráadásul ezek a képek más - nem világítástechnikai programmal - "videofilmmé" is összefűzhetők, így már a tervezés időszakában is bebarangolhatjuk a leendő épületet vagy területet különböző világítási megoldások esetén is. Sőt, egyes programoknál arra is van lehetőség, hogy előre meghatározott igényekhez a számítógép tegyen javaslatot a lámpatestek számára, elhelyezésére, amit aztán a felhasználó igény szerint módosíthat.

Honnan szerezzünk be ilyen programot?

Meglepőnek tűnhet, de ezen szoftverek többségéhez ingyenesen hozzájuthatunk. Ennek oka, hogy a gyártók a sokszor kizárólag saját termékeik méretezésére kifejlesztett programot reklámcélból terjesztik, bízva abban, hogy minél több terv születik ezek használatával, annál nagyobb forgalmuk származhat a lámpatestek értékesítéséből. Az ilyen programok a gyártóknál és a márkakereskedőknél CD-n térítésmentesen beszerezhetők, illetve a gyártók honlapjáról letölthetők.

Léteznek "gyártó-független" szoftverek is. Ezek bármilyen lámpatest adataival képesek számolni, és általában a fejlesztők honlapjáról lehet őket letölteni. A programok részletezésébe azonban nem mennénk most bele. Mivel mindegyik más-más kezelő felülettel rendelkezik, nem vállalkozhatunk arra, hogy ezek részletes ismertetésébe bocsátkozzunk. Nagyrészük viszont magyar nyelven is elérhető, a súgó pedig megfelelő alapot nyújt arra, hogy a Windows-ban kicsit is járatos felhasználó könnyen és gyorsan elsajátíthassa a használatukat.