Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Melegfehér és hidegfehér fények

Melegfehér és hidegfehér fények

2016. December 17.
Akármilyen világítástechnikai megoldáson is törjük a fejünket, a különböző szakmai paraméterek mellett végeredményben mégis csak a kapott fény minősége számít a legjobban. A fehér fényt ebből a szempontból különböző tartományokra szoktuk osztani, az alábbiakban ezekről ejtünk pár szót.
Melegfehér Hidegfehér LED LED fények

A halogén izzós, mindenki számára ismerős klasszikus lámpák színhőmérséklete 2800 kelvin körül mozog. Ez az a megvilágítás, amiben a környező tárgyak valamivel sárgásabbnak tűnnek. Ezzel szemben a korai LED lámpák fénye körülbelül 6500 kelvin volt, így azok kevéssé otthonos, hideg érzetet keltettek. Mivel ezek a termékek kevéssé terjedtek el az otthoni felhasználás keretein belül, a gyártók a későbbiekben már olyan termékeket is forgalmazni kezdtek, melyek a megszokott 2700-3400 kelvines tartományon belül üzemeltek.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hidegfehér fény egyáltalán nem olyan idegen szemünknek mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis napsütéses időben is jellemzően a hideg fények a meghatározóak és a fényképeszek is jellemzően ezzel dolgoznak – olyannyira, hogy a melegfényt egyenesen műfénynek szokták hívni. Épp ezért, illetve hogy elkerüljük a viszonylag pejoratív hangzású „hideg” kifejezés használatát, manapság már inkább „Daylight” típusú megvilágításról beszélünk ebben a színhőmérséklet tartományban. 

A gyakorlatban

Hogy lakásunkba pontosan milyen színhőmérsékletű világítást érdemes felszerelni, elsősorban szubjektív ízlésünk alapján dönthetjük el. Érdekes adalék, hogy amíg Európában inkább a melegfehér megvilágítás az elterjedt, addig az értékesítési adatok alapján keleten inkább a hideg fényt biztosító megoldásoknak van piaca. 

Annyit általánosságban azért el lehet mondani, hogy amíg a melegfehér árnyalatok jobban relaxálnak, pihentetőbbek a szemnek, addig a hidegfehér megvilágítás inkább élénkít. Ha valamilyen konkrét célra tervezünk berendezni bizonyos helyiségeket, előbbieket mindenképp érdemes figyelembe venni. Nem véletlen, hogy az irodákban, bevásárlóközpontokban inkább a hidegfehér jellemző. Otthonunkban praktikus megoldás lehet, ha a szobát megvilágító fő fényforrásnak valamilyen melegebb fényt sugárzó lámpát választunk, és az olyan pontok közelébe, ahol olvasunk, munkát vagy bármi olyan tevékenységet végzünk, mely jobb látási viszonyokat igényel, nagyobb fényerővel világító lámpát telepítünk.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megvilágítás típusa esztétikai értelemben is sokat számít. Ha bútort választunk vagy lakást festünk, ügyeljünk arra, hogy a választott fényforrás hőmérsékletétől függően eltérhetnek az árnyalatok, más hatást kelthetnek bizonyos tárgyak.