Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Tápegységek LED szalaghoz

Tápegységek LED szalaghoz

2017. Március 05.
Amennyire praktikus és kézenfekvő megoldásnak tűnik otthonunk hangulatvilágítását LED szalaggal biztosítni, bizonyos technikai kérdések első pillantásra homályosnak tűnhetnek. Ezek közé tartozik a tápegységek kérdése is, így a következőkben megpróbáljuk összefoglalni, milyen fontosabb típusokkal találkozhatunk a piacon.
Tápegység LED szalag Ipari táp Adapter táp

Alacsony teljesítményű tápegységek

Egyfelől beszélhetünk a kisebb teljesítményű szalagok működtetésében szerepet játszó, 12 V feszültséggel üzemelő adapterekről. Ezek jellemzően műanyag házban érkeznek, ami elsősorban az otthoni, beltéri használatra teszi alkalmassá az egységet.

Nagy teljesítményű tápegységek

Ha komolyabb teljesítményt igénylő rendszert akarunk telepíteni, vagy napi 1-2 óránál hosszabb üzemidővel kell számolni, akkor mindenképp érdemes fémházas, ipari trafó beszerelésére rászánni magunkat. Ezek akár több száz watt leadására is képesek.

A megoldás hátulütője, hogy az alacsony teljesítményű tápegységek laptop töltő szerű kialakításával szemben, itt egy nyers, ipari megjelenésre számíthatunk, továbbá a termék beüzemelése már közel sem olyan kézenfekvő. Minimális odafigyeléssel magunk is beköthetjük a választott szalag elé, ezen az oldalon is számos írásunk foglalkozik a megfelelő lépésekkel, de ha nem érezzük a kellő magabiztosságot, inkább kérjük szakember segítségét.

Vízálló megoldások

A LED szalaghoz használt tápegységek egy harmadik csoportját alkotják az IP67-es védettséggel bíró termékek. Ezek legfőbb előnye az előbbiekkel szemben, hogy teljesen vízállóak, így kültéri használatra is tökéletesen alkalmasak. Ez természetesen a lakáson belül is hasznot hajthat, amennyiben a LED szalag a konyhában, esetleg a fürdőszobában kerül telepítésre. További előnyként fogalmazható meg, hogy lényegesen kisebb helyet foglalnak, ami esztétikailag sem utolsó szempont.