Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED panel legfőbb tulajdonságai

LED panel legfőbb tulajdonságai

2017. Március 10.
A LED technológia fejlődése és térnyerése oda vezetett, hogy ma már nem csak otthonunk világításának jópofa kiegészítőjeként gondolhatunk rá, de egyenesen a fővilágítás funkcióit is elláthatja. Ahogy a dekoratív igényekre elsősorban a szalagos megoldások képében, úgy ezekre az igényekre is született speciális iparági válasz: a LED panel.
LED panel LED világítás LED

Teljesítmény és fényerő

Amikor a fővilágítás szerepére keressük a leginkább megfelelő világítástechnikai terméket, adva van néhány szempont, melyeket érdemes mérlegelni. Ezek közül az első és kifejezetten kézenfekvő, maga a fényerő.

Mivel a LED panelek kifejezetten ilyen célokra lettek fejlesztve, ezzel kapcsolatban nincs ok az aggodalomra: a teljesítmény akár 58 wattot, a fényerő pedig 5000 lument is elérhet.

Homogenitás

Persze a magas fényerő és teljesítmény önmagában nem garantálja az ideális fényviszonyokat. A fővilágítás legfontosabb jellemzője, hogy kifejezetten homogén módon fed le nagy felületeket, vagyis valamivel gyakorlatiasabban megfogalmazva: nem csak a szoba egyik vagy másik felét világítja be, hanem általában véve kiegyensúlyozott fényviszonyokat teremt. Egy szélsőséges példával élve, hiába helyezünk el ugyanis rettentő magas fényerővel és teljesítménnyel bíró reflektort a lakás egyik pontjába, ha pont a magas fényerő szűk sugara miatt a lakás többi pontja éppenséggel sötétebbnek hat mint korábban. Természetesen senki ne akarjon reflektort rakni a lakásába, de a példa jól érzékelteti a lényeget.

A LED panelek kialakítása egyebek mellett épp erre a problémára nyújt megoldást. A nagy felületen elhelyezett LED lámpák előnye, hogy a pontszerű fényforrásokkal szemben kifejezetten természetes hatású szórt fényt képesek biztosítani. Mindez különösen jó szolgálatot tehet olyan terekben, ahol aránylag alacsony a belmagasság, tehát eleve csak a sülyesztett megoldások jönnek szóba, viszont a spot lámpák túlságosan koncentrált fényforrásnak bizonyulnak.

Természetesen a LED panelek magukban hordozzák a LED technológia általában vet előnyeit is, így ha elsősorban környezetkímélő és/vagy gazdaságos megoldást keresünk, akkor sem járunk rossz helyen.