Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag vezérlők főbb típusai

LED szalag vezérlők főbb típusai

2017. Március 14.
A LED szalagokban rejlő számtalan előnyről szóló bejegyzésekkel Dunát lehetne rekeszteni, azonban ezek a képességek csak akkor hozhatóak felszínre, ha a megfelelő vezérlővel látjuk el a rendszert. Ebben a bejegyzésben röviden áttekintjük, milyen fogalmakkal találkozhatunk a vezérlők piacán.
LED szalag Vezérlő Dimmer

Dimmerek (fényerőszabályzók) 

A dimmerek felhasználásuk tekintetében a fényerő erősségének szabályozására szolgálnak. A legegyszerűbb, kevéssé esztétikus de olcsó megoldásoktól kezdve a kifejezetten design termékként is értelmezhető kivitelek között mozog a paletta, azonban a funkció azonos: napszaknak, tevékenységnek, hangulatnak megfelelően állíthatjuk a helyiségben uralkodó fényviszonyokat. 

RGB/RGBW vezérlők

A több szín megjelenítésére alkalmas LED lámpák esetében RGB vagy RGBW vezérlő beszerelése szükséges. Alapvetően mindkettő ugyanazt a feladatot látja el, amennyiben a világítótest által kibocsájtott fény színét határozhatjuk meg velük. A különbség abban áll, hogy amíg az RGB technológia a piros, zöld és kék színek keverékeként állítja elő a fehér fényt, addig az RGBW megoldásokban megkülönböztetett helyet kapott a fehér szín. 

Színhőmérséklet szabályzók

Bizonyára mindenki észlelte már, hogy bizonyos megvilágított terek melegebb hatást keltenek, míg mások hűvösebbet. A plázák üzleteiben mintha másmilyen volna fehér a fény, mint otthon a hálószobánkba. Ez a jelenség pontosan a színhőmérséklet különbségeire mutat rá.

Általában elmondható, hogy a melegebb színhőmérsékletek jobban relaxálnak, szemben a hűvösebbekkel, melyek inkább élénkítenek, segítik a koncentrációt. Ha olyan teret szeretnénk bevilágítani, mely többféle funkciót is betölt, például egy helyiség szolgál nappalinak és hálószobának is, a színhőmérséklet szabályzó segít minden helyzetben megteremteni a szükséges fényviszonyokat.

Az itt leírt funkciót természetesen a legtöbb termékben keverednek, illetve a csúcskategóriás megoldásokban egyszerre találhatóak meg.