Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Mit tegyünk, ha lakásunkban kevés a természetes fény?

Mit tegyünk, ha lakásunkban kevés a természetes fény?

2017. Március 24.
A lakásárak ugrásszerű emelkedésével egyre gyakrabban áll elő az a helyzet, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy olyan álomotthonban éljen, ami minden paraméterében megfelel a kívánalmaknak. Ennek gyakori példája, amikor a választott ingatlanban nincs sok természetes fény.
LED Természetes fény Fény

A természetes fény fontos a jó közérzethez, hiszen a lakás hangulatának kialakításában is nagy szerepe van, de aggodalomra semmi ok, ha történetesen olyan helyen élünk, ahol a napsugár nem feltétlenül gyakori vendég, akkor is van megoldás, ez pedig a színváltós RGBW LED szalag.

A LED szalag előnyei

Az RGBW LED szalag sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, hasonlóan a standard LED szalaghoz. Az élettartama kifejezetten hosszú, akár 30.000-50.000 óra is lehet, ezért tartós befektetés és felszerelés után nem sokat kell vele bajlódni. Emellett lévén, hogy LED-ről van szó, az energiafelhasználás is alacsony, így költséghatékony és környezetbarát is.

További előnye a LED szalagnak, hogy hajlékony, ezért szabálytalan felületekre is könnyedén illeszkedik, a felszerelése pedig nem igényel különösebb szakértelmet. De a legfontosabb tulajdonság, ami alkalmassá teszi a természetes fény helyettesítésére, az az elérhető színek széles választéka. Ez a funkció nem csak azt teszi lehetővé, hogy az ízlésünknek legmegfelelőbb világítási kombinációkat hozzuk létre, de a programozhatóság miatt akár a napfelkeltét is megidézhetjük a segítségével.

Ha ilyen megoldásban gondolkozunk, előnyösebb, ha a hideg fehér LED szalagokat mellőzzük és inkább a melegfehér árnyalatot választjuk, hiszen így érhető el a természetes hatás. Ezután már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen további színeket szeretnénk, hiszen ezek nem csak a természetes fény megidézésében lehetnek hasznosak, de akár egyedi hangulatvilágítást is létrehozhatunk a programozástól függően.

Informatika és világítás

A programozás a legtöbb esetben számítógépes programon alapul, ami igényel ugyan némi utánajárást, de amint ezt a lépést megoldottuk, a továbbiakban már nyugodtan élvezhetjük a természetes fény illúzióját.

Jó ötlet lehet, ha úgy programozzuk a LED szalag vezérlését, hogy bizonyos időpontokban kapcsoljon be, például a Nap mozgásával összehangoltan. Ebben segítségünkre vannak az RGBW LED szalag egyéb funkciói, mint az átmenetes színek és a dimmer funkciók.

Ha tehát otthonunk nem rendelkezik olyan nyílászáróval, amelyből ömlik a fény, jó megoldás lehet a programozható LED szalag, amellyel bármelyik helységet hangulatossá és világossá tehetjük.