Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A fényerőszabályozás és a LED

A fényerőszabályozás és a LED

2015. November 03.
A világítás, ahogy eddig ismertük – vagy ahogyan még ma is a legtöbben használják –, annyit jelent, hogy felkapcsoljuk a lámpát és ég, majd lekapcsoljuk és sötét lesz. Mintha a két állapot között nem lenne átmenet, és olyan nagy ördöngösség lenne a fényerő szabályozása.
LED Dimmer Fényerőszabályozás LED lámpa

Hangulat és takarékosság

A fényerő-szabályozással – ami a LED szalagok és lámpák esetében éppúgy lehetséges, mint a hagyományos izzóknál – olyan meghitt és egyedi hangulatot varázsolhatunk a lakásunkba, amilyet csak akarunk.

Hiszen néha éppen arra van szükségünk, hogy kellemes félhomályban töltsük el az estét, és csöppet sem vágyunk a fényárra – mondjuk egy idegtépő nap végén –, de akkor sem kell a maximális teljesítményen működnie a világításnak, ha egy kis romantikát szeretnénk csempészni a szürke hétköznapokba.

A fényerő-szabályozásnak létezik egy másik vonzata is, mégpedig az, hogy gazdaságos. Természetesen a LED technológiával már önmagában is energia takarítható meg, de a fényerő állításával, vagyis azzal, hogy nem üzemeltetjük folyamatosan száz százalékon a világítást, még több áramot, és ezzel pénzt spórolhatunk.

Mi az a dimmer?

Ha szeretnénk a LED szalagunk fényerejét szabályozni, akkor ehhez egy úgynevezett dimmerre, vagyis fényerőszabályzóra lesz szükségünk. Persze, csak akkor, ha a LED szalagunk egyszínű – a színváltós LED szalagok más technológiát igényelnek, de arról majd máskor.

A dimmerrel a LED szalagot annak kikapcsolt állapotától egészen a teljes fényerejéig állíthatjuk, attól függően, hogy mekkora világosságra vágyunk éppen. Ráadásul többféle változat is létezik belőle, így mindenki kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelőt: falra szerelhetőt, vagy éppen távirányítóval vezérelhetőt, amennyiben valaki a fotel kényelméből is élvezni szeretné a fényerő-szabályozás előnyeit.

Ha röviden összegezni szeretnénk, hogy miért is jó egy fényerő-szabályozós LED szalag, akkor azt mondhatjuk, hogy nem csak hangulatos, de praktikus is, hiszen távirányítóval bárhonnan irányíthatjuk, sőt, még energiát is spórolhatunk ezzel a megoldással.