Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Led szalag darabolása

Led szalag darabolása

2017. Április 25.
Talán már senkinek nem szükséges elmagyarázni miért lehet jó választás a LED-szalag, azzal azonban eddig nem foglalkoztunk eleget, hogy hogy is lehet ezt a terméket szó szerint az igényeinkre szabni. A következőkben ehhez adunk néhány tippet.
Led szalag darabolása LED szalag LED szerelés

LED-szalag darabolása otthon: az előkészületek.

Nem véletlen, hogy sokan választják a LED-szalagot hangulatvilágítás gyanánt vagy éppen díszkivilágításként, hiszen hihetetlenül változatos és sokoldalú termék. Azonban ahhoz, hogy egyedi megjelenést hozzunk létre, nem mindig elég csak a készen kapható LED-szalagok méreteiben gondolkozni.

A szalagok darabolása, akárcsak maga az installálás, igen egyszerű folyamat, de nagyon fontos, hogy minden lépést előre eltervezzünk. Az első és legfontosabb a megfelelő termék kiválasztása. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy hova kerül a szalag, kültérre vagy beltérre, illetve, hogy milyen színeket szeretnénk megjeleníteni és hogy dimmelhető megoldásra van-e szükségünk.

Ha ez a fázis megvan, jöhetnek a mérések!

Mivel a LED-szalag egyik legnagyobb előnye a hajlékonyságában rejlik, ezért akár íves felületen is alkalmazható, az ív viszont azt is eredményezheti, hogy nem megfelelő méretű darabot választottunk. Általános szabály, hogy érdemes valamivel hosszabb szalagot vásárolnunk, mint amit majd ténylegesen felhasználunk, így nem érhet meglepetés.

Hogyan daraboljunk LED-szalagot?

Az előkészítési fázis után jöhet a tényleges darabolás!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a pontos mérések jelentőségét, hiszen így elkerülhetők az esetleges hibák. Ami viszont még ennél is lényegesebb a LED-szalag darabolásánál, az az aranyszabály, hogy csak a szalagra előzetesen rányomtatott vonalaknál vágjunk. Ezek a vonalak a legtöbb termék esetében nagyjából 50 mm-re helyezkednek el egymástól, így könnyen meg fogjuk találni az ideális elválasztó pontot. Azért is kifejezetten fontos, hogy csak a vonalaknál daraboljuk a szalagot, mert ellenkező esetében azt kockáztatjuk, hogy a vágás közvetlen közelében lévő ledek meghibásodnak és nem fognak világítani, ami elronthatja a látványt, vagy az áramkört vágjuk át úgy, hogy nem képes működni.

A daraboláshoz valamilyen éles tárgyra, például egy jó ollóra vagy pengére van szükség, amivel a tényleges darabolás elvégezhető. Fontos, hogy megfelelő éle legyen az eszköznek, hiszen így a folyamat gyors, precíz és nem tesz kárt a LED-szalagban sem és így a későbbiekben az összeillesztés és a rendszerbe való beépítés sem okoz gondot.

Egyszerű, mégis egyedi

Láthattuk tehát, hogy a LED-szalag darabolásánál mi sem egyszerűbb, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra legmegfelelőbb méretű és tulajdonságú világítást hoztuk létre az otthonunkban.