Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag ragasztása

LED szalag ragasztása

2017. Május 08.
A LED szalag változatosságáról, illetve a különböző felhasználási módokról már ejtettünk szót a blogon, most azonban egy valamivel gyakorlatibb témát szeretnénk körül járni, mégpedig a LED szalag felragasztásának legoptimálisabb módját.
LED szalag ragasztása LED szalag LED világítás

Előkészületek

A legfontosabb szempont, amit a LED szalag kiválasztásánál figyelembe kell venni, az az, hogy mit is várunk el a terméktől. Kinti vagy benti használatra szánjuk, esetleg egy vagy több színben gondolkozunk?

Amennyiben kültérre tervezzük installálni a LED szalagot, fontos figyelembe venni olyan tényezőket, mint az eső és pára, valamint a szél által hordott por. Ebben az esetben mindig IP-védettséggel rendelkező LED szalagot válasszunk, hiszen az ellenáll a környezeti hatásoknak, így sokáig működőképes marad. A LED szalagok további előnye, hogy mind szigetelő, például műanyag, fa vagy üveg, mind pedig vezető felületeken, így például vason, alumíniumon vagy acélon is alkalmazhatók, hiszen nem adnak le nagy mennyiségű hőt, ezért működtetésük biztonságos.

Ezek után már csak a színek, illetve a fényerősség kérdésében kell döntést hoznunk, ebben segítséget nyújtanak korábbi írásaink a témában.

A következő lépés az előkészületekben annak felmérése, hogy milyen méretű a felület, ahova a szalagot szánjuk. A LED szalagok talán egyik legnagyobb előnye, hogy tetszőleges méretűre alakíthatók, ezért sokféle felületen használhatjuk őket. Fontos, hogy a számításokat pontosan végezzük el, de nem árthat, ha valamivel hosszabb LED szalagot vásárlunk, így a felesleget később könnyedén levághatjuk.

Ha az előzetes számításokkal megvagyunk, tegyük por- és zsírmentessé a felületet, majd kezdődhet a ragasztás!

A LED szalag ragasztása

A LED szalag felragasztása pofonegyszerű folyamat, hiszen a szalagok praktikusan és könnyen kezelhetően lettek kialakítva. A szalagok lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek, ennek a hajlékony hordozónak köszönhetően könnyen illeszkednek íves felületre is, ezért nem kell attól tartanunk, hogy esetleg megtörnek, vagy elállnak a felülettől.

A ragasztást a szalag hátoldalán található öntapadós felület teszi lehetővé, így elég csak eltávolítani a védőfóliát, majd pontosan és ügyelve arra, hogy az eltervezett vonalat kövessük, rá kell simítani a felületre.

Mindenkinek LED szalagot!

Ahogy tehát láthattuk, a LED szalag felragasztása egyszerű és praktikus, nem igényel különösebb szakértelmet, bárki nyugodtan vállalkozhat rá, az eredmény pedig garantáltan ízléses és figyelemfelkeltő lesz.