Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag összekötő

LED szalag összekötő

2017. Július 26.
A LED szalagok kétségtelenül a LED termékek legizgalmasabb és legegyszerűbben variálható képviselői, nem véletlenül élveznek akkora népszerűséget. Azonban ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, szükségünk lehet néhány plusz elemre. A következőkben a LED szalag összekötőket mutatjuk be, illetve azt, hogy hogyan érdemes őket alkalmazni a világításban.
LED szalag LED szalag bekötése

Miért hasznos a LED szalag összekötő?

A LED szalag összekötők tulajdonképpen forrasztásmentes műanyag csatlakozó elemek, amik a szalag adott pontjaira pattinhatók. Segítségükkel toldhatjuk és kiegészíthetjük a szalagot, illetve elágazásokat készíthetünk velük, ezen felül pedig a szerelésben is hasznosak lehetnek.

Az összekötők legnagyobb előnye, hogy használatuk nem igényel különösebb szakértelmet, kis gyakorlással bárki nekikezdhet a LED szalag átalakításához, hiszen használatukkal nincs szükség forrasztásra. A dolgunk csak annyi, hogy a kiválasztott szalagokról eltávolítjuk a ragasztó védőfóliáját, összeillesztjük és a megfelelő ponton rácsíptetjük az összekötő elemet. Ebben az esetben a ragasztó is segítségünkre lesz abban, hogy kontakthiba-mentesen működjön a LED szalag. Azonban arra figyeljünk, hogy ne forrasztási pontokon alkalmazzuk az összekötő elemeket, mivel a szalag ezeken a pontokon vastagabb, így az elemek nem illeszkednek jól hozzá, ami miatt a jövőben nem lesznek képesek stabilan tartani az egyes szalagokat. Azt is fontos figyelembe venni, hogy az összekötők sajnos nem minden LED szalag esetében használhatók, hiszen például a 3528-as szalagon a LED-ek kifejezetten sűrűn vannak elhelyezve, emiatt a nyomtatott áramkör területére nem tudjuk rácsíptetni az összekötőt.

LED szalag összekötővel a változatos formák felé

A műanyag összekötők nem csak azért előnyösek, mert könnyebbé teszik a szerelés, hanem azért is, mert a segítségükkel hozhatjuk ki a legtöbbet a LED szalagból. Hogy mire gondolunk? Természetesen a hosszú, egybefüggő szalagokra és a változatos formákra, amiket elágazásokkal hozhatunk létre. Az egybefüggő szakaszokra leginkább a mennyezetvilágítás esetében látunk példát, ahol az a célunk, hogy a fény egységesen oszoljon el, viszont azt is szeretnénk biztosítani, hogy hiba esetén könnyebben megtaláljuk a problémát és ne kelljen az egész rendszert szétszerelni.

Az elágazások esetében is lehetővé teszik az összekötők, hogy kisebb szakaszokkal dolgozzunk, emellett viszont a változatos formák kialakításában is hasznunkra lehetnek. Többféle elágazást hozhatunk létre csatlakozókkal, létezik L, T és X csatlakozó elem is, így a kreatív formák kialakításának csak a képzeletünk szab határt.

Összességében tehát a LED szalag összekötők egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek a szerelésben még a tapasztalatlanabbak számára is, emellett pedig izgalmas formák kialakításában is segítenek.