Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED izzó összehasonlítás

LED izzó összehasonlítás

2017. Augusztus 02.
A LED izzók az utóbbi években egyre elterjedtebbek, ami részben annak köszönhető, hogy az áruk jelentősen csökkent, így egyre többek számára elérhető, másrészt pedig az alacsony fogyasztásuk is vonzóvá teszi őket a vásárlók számára. A kínálat bővülésével azonban nem árt, ha áttekintjük, hogy milyen LED izzók találhatók a piacon, és azok miben különböznek, így remélhetőleg némileg megkönnyítjük a választást azok számára, akik LED izzó vásárlásán törik a fejüket.
LED izzó COB LED LED lámpa

A LED izzókról röviden

A LED izzó kifejezés tulajdonképpen nem pontos, hiszen ezekben a lámpákban nem található izzószál, a fényt az átfolyó áram hatására bocsájtják ki a világító diódák. Ez a tulajdonságuk játszik szerepet abban is, hogy a fogyasztásuk igen takarékos, hiszen a hagyományos izzókkal ellentétben, az energia jelentős részét fénnyé alakítják, míg az izzóknál ez az energia nagyjából 90-95%-ban hővé alakul. Éppen ezért a fényhasznosításuk a hagyományos izzóknak akár tízszerese, élettartama pedig ötvenszerese is lehet, egészen pontosan a hagyományos izzó 1.000-3.000 órájához képest a LED lámpák élettartama elérheti a 15.000-50.000 órát is.

COB vagy COG?

A COB LED az utóbbi években készült LED izzók leggyakoribb formája, a technológia több olyan problémát is sikeresen kezelt, ami a megelőző power- és SMD LED típusoknál jelentkezett. Itt elsősorban a hő elvezetésére gondolunk, ami a megelőző típusoknál gyakori probléma volt, hiszen a hő a LED hátlapján volt hivatott távozni, ez azonban a LED-ek sűrűsége miatt gyakran nehézkesen ment, minek következtében a panel „kiégett”.

Ezt a problémát a COB, vagyis Chip on Board LED úgy hárította el, hogy a chipek a tokozás, illetve nagyobb panelek esetén a ház alaplapján kapnak helyet, így a hőelvezetés nagyobb felületen történik, ami növeli a hatékonyságát is.

A technológiai újítás lehetővé tette, hogy a COB LED-ek élettartama megnövekedjen, illetve, hogy a fényhasznosításuk is kedvezőbb legyen. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a fényhasznosítás becsapós lehet, ha nem ismerjük annyira a technológiát, hiszen a lámpa felkapcsolásának kezdeti időszakában a fény erősebb, mint az üzemi hőmérséklet elérésekor, vagyis amikor a LED az optimális teljesítményét nyújtja. Ettől azonban nem kell megijednünk, az elismert és megbízható gyártók azt a teljesítményt tüntetik fel a csomagoláson, ami az üzemi hőmérséklet elérése után várható, így nem érhet minket meglepetés.

A COB LED-es tehcnológiával készült lámpák előnyös választásnak bizonyulhatnak, hiszen tervezésükkör az elsődleges szempont az volt, hogy kis felületen is nagy teljesítményt nyújtó világítást hozzanak létre, ez a tulajdonságuk pedig alkalmassá teszi őket akár arra is, hogy fővilágításként használjuk őket, akár mennyezeti lámpaként, akár olyan helyen, ahol fontos az erős fény.

A COG lámpákat tekinthetjük a COB termékek utódjainak is, hiszen a nevüket is tőlük kölcsönözték. A COG LED, vagyis Chip on Glass lámpákban „izzószál”, vagyis chip található, ezek legtöbbször üveg vagy zafír hengerek, melyeket foszforral vontak be és jellemzően 1-1,5 W-osak. A COB LED-ekhez hasonlóan jó a hőleadásuk és teljesítményük, ami megkülönbözteti őket, az a nagy sugárzási szög, ami akár 300⁰-os lehet, a magas fényhasznosítás és a remek színhűség.

Leggyakrabban filament lámpaként találkozunk a COG LED-ekkel, ezek azok a retro hatású „izzók”, amik manapság annyira divatosak a kávézókban és kerthelységekben, hiszen némi látszóbetonnal és fafelületekkel kombinálva gyönyörű és modern indusztriális tereket képesek létrehozni.

Miben különböznek?

A LED lámpák különféle módon csoportosíthatók, szín, foglalat, teljesítmény, sugárzási szög, vagy éppen forma alapján is. Ezek mind olyan tulajdonságok, amiket érdemes figyelembe venni a vásárlásnál, ezért külön kategóriákként mutatjuk be őket.

A szín esetében viszonylag könnyű a dolgunk, a LED izzók esetében elsősorban fehér színek elérhetők, a különbség a fénymelegségben van, létezik hideg és meleg árnyalatú típus is.

A foglalatról annyit érdemes megjegyezni, hogy az újabb LED izzók tökéletesen alkalmasak a régebbi típusú égők helyettesítésére, hiszen jól illeszkednek az E27-es foglalatba, így nem kell átszerelni a lámpák foglalatát, a világítás energiatakarékossá tétele elérhető mindössze az izzó lecserélésével.

A sugárzási szög szintén fontos lehet a világítástervezésben, a jó hír, hogy ez az érték igen széles skálán mozog, a kisebb, leginkább spot-lámpákra jellemző 50⁰-os sugárzási szögtől akár a 270⁰-os szöget is elérő lámpák közül válogathatunk, mi több, a filament lámpáknál a 300⁰-os sugárzási szög is lehetséges, így biztos megtaláljuk a számunkra legalkalmasabbat.

A teljesítmény azonban már olyan kérdés, ami sokkal jelentősebb, hiszen a legtöbb ember azért dönt a LED lámpák mellett, mert olyan megoldást keres, ami nem fogyaszt sokat, esetleg környezetbarát is, de képes arra a teljesítményre, amit a hagyományos izzóktól már megszoktunk.

Mivel a LED lámpák igen sokfélék lehetnek, természetesen a teljesítményük is különböző. Összességében elmondható, hogy a termékek egy széles skálán mozognak, kezdve a nagyon alacsony teljesítménytől, a hagyományos izzóknak megfelelőig. A teljesítmény spektrum alacsony végén a 12V-s, kis méretű lámpák állnak, ezek azok a kisebb LED lámpák, amiket olvasólámpákban, vagy éppen biciklilámpákban láthatunk. Foglalatuk legtöbbször a G4 és MR16.

A nagyobb teljesítményű lámpák is egyre elterjedtebbek, hiszen energiatakarékos, de hatékony alternatívát nyújtanak a hagyományos izzók helyett. Ennek megfelelően legtöbbször körte formájúak, hogy ezzel is a régi típusra emlékeztessenek, annak negatív tulajdonságai, így például az elégtelen energiafelhasználás és a rövid élettartam nélkül. Az elavult technológia lecserélésének megkönnyítésére ezek a lámpák is E27-es foglalatúak, így a legtöbb lámpába tökéletesen illeszkednek. Ezek a lámpák teljesítményüket tekintve is hasonlóak a hagyományos izzószálas, illetve a halogén égőkhöz, hiszen 230V-osak, azonban az energiatakarékosságnak köszönhetően jóval hosszabb az élettartamuk, így a befektetésünk hamarabb térül meg.

Miért válasszunk LED izzót?

A LED-ek jól ismert tulajdonságai mellett, mint energiahatékonyság és alacsony fogyasztás, láthattuk, hogy a LED izzók teljesítménye kiváló, bármelyik típust választjuk is. További előnyük, hogy a ki- és bekapcsolás során, illetve az üzemi működés során sem vibrálnak, UV- és infrasugárzásmentesek, azonban a fényhasznosításuk kiváló. Bármilyen célra keresünk tehát világítást, a LED-es izzók széles spektrumán biztos találunk kedvünkre valót.