Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
 LED szalagok akváriumba is

LED szalagok akváriumba is

2015. November 04.
A LED szalagra legtöbben csupán úgy gondolnak, mint a beltéri és kültéri világítás egyik lehetséges módjára, pedig ennél jóval több rejlik ebben a fantasztikus eszközben. Az például, hogy bizonyos típusait akár víz alatt is használhatjuk, hogy így tegyük még izgalmasabbá az akváriumot, és biztosítsuk a növények számára a szükséges fényt.
LED szalag Akvárium LED lámpa Tápegység

LED szalag az akváriumba

Nem valószínű, hogy létezik gyerkőc, aki ne vágyott volna valaha akváriumra, de a felnőttek között is akadnak szép számmal, akik ennek a hobbinak hódolnak. Bár nem a halak a világ legvirgoncabb állatai, de egy szépen „berendezett”, és folyamatosan takarított akváriumra – benne a színpompás kis kopoltyúsokkal – akkor is jó ránézni, ha nem rajongunk a halakért.

Ha már megvan az akvárium, akkor annak a világításáról is gondoskodni kell, enélkül ugyanis az akváriumba telepített növények nem képesek életben maradni. Persze, napközben éri őket természetes fény, de az, sajnos, a legtöbbször nem elegendő, így marad a mesterséges fény. Arról nem is beszélve, hogy a megvilágított akvárium látványnak sem utolsó, és megnyugtató, tompa fénybe borítja a sötét szobát.

És most jön a jó hír! A vízálló LED szalagokat is alkalmazhatjuk az akvárium megvilágítására, arra viszont figyelni kell, hogy a kék fényt mellőzzük, mert az algásodást okozhat, azt pedig jó lenne elkerülni. A hideg fehér fényt azonban kedvelik a növények, az algák... Nos, ők nem annyira!

A LED szalag élettartama

Mivel a LED szalag élettartama meglehetősen hosszú – átlagosan akár az 30.000-50.000 órát is elérheti –, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az akváriumunkba elkészített világításunkat nem kell egyhamar lecserélnünk, és hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk a fényében.

Ami problémát okozhat, az a vízálló LED szalag esetében a műanyag borítás, ami előbb tönkremehet, de ha a vásárlásnál figyelünk a szalag minőségére, akkor ebből sem lesz gond.

A megfelelő tápegység is fontos

Az akváriumba telepített LED szalag esetében mindenképpen vízálló tápegységet kell használnunk a pára miatt. Természetesen víztől elzárt helyen tároljuk mindig a tápegységeket, de jobb félni, mint megijedni.