Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Ledezzük bátran az egész lakást

Ledezzük bátran az egész lakást

2015. November 19.
A világítás kiépítésekor, cseréjekor sokszor a pillanatnyi ár alapján döntünk, és hajlamosak vagyunk az energiatakarékosságot háttérbe szorítani. Pedig ha belegondolunk, és utánaszámolunk, akár jelenlegi költségeink 80-90%-át is megspórolhatjuk, ha LED-es világítást alkalmazunk - amely ma már nem csak hangulatvilágításra, hanem hagyományos izzóink alternatívájaként is kitűnően használható.
LED lámpa LED világítás Megtérülés LED izzó

Behozza az árát

A LED technológia fejlettsége lehetővé teszi, hogy ma már nyugodt szívvel cseréljünk le minden létező világítást a házban, mert bár eleinte többet kell fizetnünk, ez a befektetés hamar megtérül. Attól függően, hogy milyen lámpával világítunk most, milyen típusúval szeretnénk helyettesíteni, illetve hogy napi hány órát használjuk a fényforrást, egészen különböző értékeket kaphatunk.

Azért, hogy érzékeltessük valamennyire, egy példával élünk: egy 100 wattos halogén lámpa napi átlag 4 órás használata mellett egy fényerő megfelelősség szempontjából ugyanilyen, ellenben 13 watt fogyasztású Chip on Board LED technológiával készült lámpa cirka 5 hónap alatt behozza az árát, egy év alatt pedig 5-6 ezer forintot is a zsebünkben hagyhat.

Fő- és hangulatvilágítási célokra is

A LED izzókat a legkülönbözőbb módokon fel lehet használni, ugyanúgy alkalmasak fő- vagy hangulatvilágításként, bútorokba, álmennyezetbe süllyesztve, fénycsöves armatúrák vagy spotlámpák LED-es helyettesítőiként, körteizzóként - akár csillárról, akár asztali lámpáról beszélünk.

A LED-es lámpáknak nagy előnyük, hogy nem vibrálnak, a ki- és bekapcsolás nem zavarja őket, teljesen UV- és infrasugárzásmentesek, alacsony hőtermelésűek és rendkívül nagy fényhasznosításúak.

Hatékonyság és élettartam

Ismét csak a hagyományos izzókkal összehasonlítva, és maradván a 100 wattos példánál, a halogén izzó alig több, mint 10 lumen/watt-os hatékonyságával szemben a LED-es izzó durván 100-110 lumen/wattot produkál, amely adat már önmagában szembetűnő. Ha ehhez hozzáadjuk még az élettartamát, ami 15.000-50.000 óráig is terjedhet a hagyományos izzó 1.000-3.000 órájához képest, számolás nélkül is felismerhejük, mennyire nem mindegy, milyen fényforrásokat használunk lakásunkban.