Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Színváltós LED szalagok

Színváltós LED szalagok

2015. December 09.
A LED szalagok remek dekorelemek lehetnek a hálószobától kezdve a nappalin keresztül egészen a kinti, kerti felhasználásig gyakorlatilag mindenütt a ház körül. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyrészt gyakorta szeretnénk színt váltani, és nem szeretnénk ehhez több LED szalagot is megvásárolni, vagy üzletünk kirakatát szeretnénk feldobni. Ekkor jön jól az RGB LED szalag.
LED szalag RGB RGBW LED világítás

Több egyszínű LED szalag helyett

Már a neve is árulkodó annak az RGB LED szalagnak, amely képes arra, hogy több egyszínű LED szalagot is helyettesítsen. A névben szereplő betűk ugyanis mind egy-egy szín angol nevének rövidítései: R=Red (piros), G=Green (zöld), B=Blue (kék), ami már sejtetni engedi a termék azon különleges tulajdonságát, amely kiemeli a LED szalagok sivár temékpalettájáról.

Az RGB LED szalaggal lehetővé válik nem csak a fényerősség, hanem a kívánt szín beállítása is, ezáltal megóvva minket attól, hogy ezen igényünk kielégítésére több egyszínű LED szalagot is kelljen vásárolnunk.

Nem csak színváltásra alkalmas

Egyébként is jellemző, de most, az ünnepek közeledtével különösen, hogy úton-útfélen villódzó, színpompás kirakatokkal, reklámtáblákkal és cégfeliratokkal csábítják vásárlásra a kereskedők az utca emberét. E hatás a színváltós RGB LED szalaggal is könnyedén kivitelezhető, ugyanis a ki- és bekapcsoláson, a fényerősségen és a színen túl különböző programok segítségével a villogó, átúszó és egyéb effekteket, illetve azok gyorsaságát is tudjuk szabályozni. Fenti színprogramokhoz magán a szalagon kívül szükségünk lesz még egy RGB vezérlőre, amelyet falra szerelhető panellel, vagy akár távirányítóval is vezérelhetünk.

Ami a háttérben van

Ami a technikai hátteret illeti, a dolog lényege a LED modulba épített 3 különböző chipben keresendő (1db piros, 1db zöld, 1db kék), amelyekre különböző feszültséget juttatva lehetőségünk nyílik nem csak az említett 3 szín, hanem azok keverésével elméletben 16 millió szín életre keltésére is.

Az említett 3 színű chipen kívül pedig lehetőségünk van hideg, illetve meleg fehér fényű LED-eket is tartalmazó szalagot is vásárolni, ehhez az RGBW (hideg fehér), illetve az RGBWW (meleg fehér) szalagokat válasszuk.

Természetesen RGB megoldás nem csak LED szalagból létezik, elérhetőek már a piacon a színváltós LED lámpák is.