Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Konyhai munkalap világítás LED fényekkel

Konyhai munkalap világítás LED fényekkel

2015. December 23.
Sokan úgy tartják, a konyha a nők felségterülete. Hogy ez mennyire igaz, azon el lehetne vitatkozni, azon viszont nem, hogy a konyhában végzett egyik legfontosabb tevékenység a főzés, illetve az ehhez kapcsolódó feladatok. Ahhoz pedig, hogy ezt megfelelően elvégezhessük, fényre van szükség. Jó erősre.
Konyha Rejtett világítás LED LED szalag

Tervezzünk előre!

A munkaterület, amelyen dolgozunk, leginkább két helyre összpontosul, a konyhapultra, illetve a konyhában elhelyezett - ám ma már egyre inkább csak étkezésre használatos - konyhaasztalra. Az ételek nagy része itt készül, és az ehhez kapcsolódó egyéb tennivalók is ide korlátozódnak: a mai modern konyhákban pedig már beépített konyhabútor van, beépített tűzhellyel, beépített mosogatóval, mosogatógéppel.

Hogy ezek mind megfelelő megvilágítást kapjanak, stílszerűen előre beépített világítást is alkalmazhatunk. És ez most nem vicc: egy költözéskori korai döntés később még nagyon jól jöhet, és csak a villanyszerelőnek kell előre szólni, vagy a bútort ennek megfelelően kiválasztani. 

LED sínek a konyhai pultvilágításhoz

A konyhai pultvilágítás egyik tipikus LED-es kiegészítője a LED profil. A LED sínek szerelhetőek sarokba, így a 45 fokos szögben belehelyezett LED szalag oldalra és lefelé is szórja fényét, ezáltal kitűnően bevilágítva a munkaterületet.

A LED profil akár be is marható a konyhabútorba, az opál fedlapnak köszönhetően pedig csak egy világító csíkot látunk, ami nem zavarja a szemet, ellenben tökéletes fényt nyújt, és mindemellett esztétikus is. Külön kiemelendő, hogy a vízállóvá tehető alumínium LED profilokkal a biztonság is növelhető, például a mosogató környékén.

LED a bútorlapba építve

A mennyezeti világításnak az a hátránya a konyhában, hogy a konyhabútor felső, polcos részei beárnyékolják a pultot, ahol a munka nagy részét végezzük. Éppen ezért a LED szalagot a polc aljára érdemes szerelni, vagy ha inkább spotot szeretnénk, az is könnyedén megoldható.

Rendkívül divatosak a konyhai felsőszekrény alsó bútorlapjába süllyesztett, vagy arra kívülről felhelyezett spotlámpák, de a falra szerelhető üvegpolcok (természetesen beépített LED-del) is látványos - és hasznos - megoldást nyújtanak.