Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED világítás ipari méretekben

LED világítás ipari méretekben

2016. Január 13.
A LED lámpák pár évvel ezelőtt még nem voltak képesek nagy fényáram kibocsátására, ezáltal fővilágítási célokra nem lehetett használni őket. Ma azonban ez már egyre inkább érvényét veszti, ez pedig az ipari felhasználás malmára hajtja a vizet: a költségmegtakarítás ugyanis mára már nem csak a családok otthoni kiváltsága. A gyáregységek például ugyanúgy szakíthatnak belőle.
Ipari LED LED világítás LED panel LED reflektor

A nagy számok törvénye

Amikor egy céget pénzügyi szempontból vizsgálunk, magától értetődően nem csak a bevételi, hanem a kiadási oldalt is figyelembe kell vennünk, ugyanúgy, mint ahogy ezt a kisebb egységként értelmezhető családi költségvetés is megköveteli. A LED technológia pedig nem csak arra jó, hogy az otthoni villanyszámlánkon spóroljunk.

A nagy számok törvénye alapján ismerjük a helyzetet: minél magasabb a számlánk, annál többet spórolhatunk. Ez pedig törvényszerűen magával hozta azt az igényt, hogy a LED minél nagyobb fényáramot a lehető legkevesebb energia felhasználásával és minél hosszabb élettartam mellett legyen képes előállítani, akár ipari méretekben.

A munka hatékonyságának kulcsa

Ipari világítás esetén a csarnok, üzem, raktár megvilágításáért felelős csarnokvilágító lámpatestek kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen a megfelelő látási körülmények az adott helyen zajló munkafolyamatok minél hatékonyabb végrehajtásához elengedhetetlenek, arról nem is beszélve, hogy a munkahelyi balesetek számát is jelentősen csökkenthetik. Ennek megfelelően minden munkaterülethez szabály írja elő, hogy milyen fényerőt kell minimálisan biztosítania az üzemeltetőnek.

A termelés hatékonyságára, a munka gördülékenységére, ezáltal a gyáregység vagy intézmény sikerességére akarva-akaratlanul is kihat a világítás minősége, főleg ha a dolgozók fáradékonyságát, valamint a fény közérzetre vonatkozó hatásait is figyelembe vesszük (erről korábban is tettünk már említést).

Hosszútávú befektetés

A korszerűsítés, a LED lámpatestek alkalmazása, vagy a jelenlegi fénycsövek LED fénycsőre való lecserélése ugyan pénzbe kerül, de mindenképpen megtérülő, hosszútávú befektetés. Az azonnali homogén fény, a vibrálás- és zúgásmentes világítás, az energiamegtakarítás, a kiemelkedően hosszú élettartam mind-mind a csere mellett szól, egyedül a kivitelezés anyagi vonzatai jelentenek negatívumot, de ezek is csak az elején.

A sikeres vállalkozás azonban hosszú távra tervez, az pedig nem kérdés, hogy a LED-é a jövő... A világítástechnika területén biztosan.