Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A LED felépítése

A LED felépítése

2016. Január 30.
A LED fényforrások általában három fő részből állnak: egy fénykibocsátó LED chipből, egy alacsony feszültségű egyenáramot biztosító tápegységből, valamint a házból, ami adott esetben a megfelelő hűtést biztosító elemeket is jelenti. Azért csak "adott esetben", mert vannak olyan típusú LED-ek, amelyeknél a hűtés egyáltalán nem játszik fontos szerepet - másoknál viszont majdhogynem ezen áll vagy bukik minden.
LED technológia LED felépítése LED lámpa LED panel

A LED-ek felépítéséhez először is azt kell áttekintenünk, hogy milyen típusú LED-ek léteznek. Mint mindennél, itt is többfélét különböztethetünk meg, ami által nem csak felépítésük és főbb tulajdonságaik, hanem felhasználási területeik is eltérőek.

Típusok és felépítésük

Időrendi sorrendben haladva a legrégebbi és legelterjedtebb típus a két lábú, hagyományos, ún. hagyományos furatszerelt (THT - Throug Hole Technology) kialakítású DIP LED. Ezek eredendően elektromos készülékek jelzőfényeként funkcionáltak, hiszen az alább majd bemutatásra kerülő, világítástechnikában is alkalmazott teljesítmény LED-eknél fényáramuk lényegesen kisebb, hőleadásuk szintén (külön hűtést nem igényelnek). Jellemző rájuk az ovális műanyaglencsés kialakítás (leginkább 3, 5, vagy 10 milliméteres átmérőjű, de szögletes típusok is vannak), beszerelésük megkönnyítése végett pedig a kontaktusok nem egyenlő hosszúságúak: a rövidebbik láb mindig a katód, a hosszabb az anód.

A LED chip egy reflektor csészében helyezkedik el, míg az anód kontaktus egy arany huzallal csatlakozik a külső anód kivezetéshez. Erre kerül a műanyag (epoxy) lencse, ami lehet színezett, vagy átlátszó, és amellett, hogy véd, növeli a kilépő fotonok számát és ezzel együtt a hatékonyságot. Ugyanakkor a lencse folyamatos oxidációja miatt a fényáram csökken.

Másik figyelemre méltó típus az SMD LED-ek (Surface Mound Device), más néven a felületre szerelt diódák csoportja. Ennél a típusnál nincs epoxy lencse, ezáltal fényáram csökkenés sem. A felülszerelt technológiából adódóan méretük nagyon kicsi, akár pusztán néhány milliméteresek, szilikon lencséjüknek köszönhetően pedig igen széles körben tudnak sugározni. A szilikon lencse alatt a külső kontaktus kivezetéseit nyomtatott áramkörök felületén kialakított kontaktus felületekhez kötik, legtöbbször forrasztással.

Az SMD LED-ek egy része ún. teljesítmény LED-eknek (Power LED / High Power LED) tekinthetőek, azaz elsősorban megvilágítási célokra lettek tervezve. Ennélfogva nagyobb teljesítményre képesek, nagyobb fényárammal rendelkeznek, és méretük is nagyobb (akár 1-2 centiméter is). Nem szabad azonban megfeledkeznünk a teljesítmény LED-ek hűtéséről, itt ugyanis a felvett teljesítmény jelentős része hővé alakul. Az ilyen diódák esetében a  nagy teljesítmény eléréséhez gyakran egyszerre több diódát kötnek sorba, illetve párhuzamosan - ezeket hívjuk Multi-chip LED-eknek.

A Chip on Board (COB) LED modulok esetében egy nyomtatott áramkörre gyárilag ültetnek egy vagy több különálló világító diódát. A COB LED lényegében egy összefüggő LED mező, közvetlenül egy hővezető lapra rögzítve. Ennek továbbfejlesztett változata az MCOB LED, ahol a LED nem egy nagy felületen jelenik meg, hanem több kicsin, egy nagy "csészében".