Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Terepen: Off Road LED lámpák

Terepen: Off Road LED lámpák

2016. Február 23.
Az autók jelentős része még ma is halogén izzós fényszóróval kerül forgalomba, a halogén izzók hátrányait azonban mindannyian ismerjük: hatékonyságuk viszonylag alacsony, azaz a felhasznált villamosenergiának csak nagyon kis hányadát alakítják fénnyé, a többi hő formájában távozik és az élettartamuk sem annyira hosszú, hogy az ember megelégedhessen vele.
Autós LED Off-Road LED lámpa MonsterLED Fényhíd LED fényhíd

Az autók kiegészítő fényei leginkább terepen hasznosíthatóak, amikor nincsenek lámpaoszlopok, közvilágítás és aszfalt, csak a hepe-hupás földút, a hó, a sár. Ilyenkor fokozottan igaz, hogy körültekintően, és a lehető legnagyobb fény kíséretében közlekedjünk, hiszen nem csak az esti sötétséggel, hanem a terep viszontagságaival is meg kell küzdenünk. Ehhez nyújtanak segítséget LED-es Off Road lámpáink, melyek szúrós és terítő fénnyel is kaphatóak, de olyat is tudunk mutatni, amelyik mindkettőt tudja, ezáltal nem kell választanunk, vagy plusz lámpát felszerelnünk. Nem mintha annyira nehéz lenne a rögzítésük.

Terepjáró fényhíd 1

A terepre való javallott használat folytán természetesen elsősorban terepjárókon, pick-upokon találkozhatunk hasonló fényekkel, ott is csak bizonyos specifikus helyeken. Az egyik leggyakoribb rögzítési pont a lökhárító, valamint a kocsi eleje. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy az előre szerelt lámpákat érdemes úgy felszerelni, hogy ne lógjanak túl a lökhárító síkján, mert akkor átveszik a lökhárító szerepét és könnyen megsérülhetnek. Vannak, akik ezt a hűtőrács mögé rejtve oldják meg, ami gyakorlati szempontból talán nem a legideálisabb, viszont esztétikai szempontból meglehetősen az.

Terepjáró fényhíd 2

Ami a tetőn való rögzítést illeti, nagyban megkönnyítheti dolgunkat egy tetőcsomagtartó. A lényeg ugyanaz: legyen védve a lámpa és a vezetékek, nehogy beleakadjanak a belógó ágak, gallyak. Tetőcsomagtartó nélkül is könnyedén felhelyezhetőek, miközben fentről tökéletesen megvilágítják az utat - ugyebár minél magasabbról érkezik a fény, annál kisebb árnyékot vet a dűnékre, gödrökre, kavicsokra, akadályokra.

Terepjáró fényhíd 3

Az átlagember azt gondolná, a méret számít, de ne feledjük: az, hogy mekkora, önmagában még nem garancia, a teljesítmény ennél sokkal fontosabb. De ha már a kinézetnél tartunk: a klasszikus kinézetű autós LED reflektor lámpák mellett népszerűek az úgynevezett light bar-ok, azaz fényhidak is, amelyek többnyire ugyanoda szerelhetőek fel, mint a munkalámpák, és ugyanolyan igénybevételnek tehetőek ki.

Terepjáró fényhíd 4

Keresőlámpákkal szintén találkozhatunk, amik nevükből adódóan nem fixált, hanem változtatható fénycsóvát bocsátanak ki magukból. Ezek a lámpák leggyakrabban az oldalsó visszapillantók mögé kerülnek, hogy ha valami miatt állítani akar az ember, manuálisan ez könnyen megtehető legyen. Ilyenkor az utastérből kinyúlva általában egy kis karral oldható meg az állítás.

Terepjáró fényhíd 5