Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A tápegységek fajtái

A tápegységek fajtái

2015. Október 13.
A tápegységeknek alapvetően három kategóriáját különböztetjük meg: ezek az ipari tápegységek, az adapterek, valamint a vízálló tápegységek. Hogy mikor melyiket kell vagy érdemes használni, az a LED szalag alkalmazási területétől függ.
Adapter Ipari tápegység Vízálló tápegység LED szalag

Az adapter tápegység

Kezdjük a sort az adapter tápegységgel, ami szinte mindenkinek ismerős lehet, hiszen nem egy számítástechnikai eszközhöz tartozik hasonló, így például a laptopokhoz is. Az adapter tápegység használata azonban nem ajánlott minden esetben, csupán akkor érdemes ezt választani, ha a LED szalagot megszakításokkal használjuk, vagy csupán napi néhány órás az üzemidő, azaz nagyobb teljesítményű rendszer esetében nem javasolt.

Az adapter tápegység két fő részből áll, ezek a dugvilla, amivel a hálózathoz csatlakoztatjuk, valamint a 12 voltos vezeték, ami a LED szalag bekötéséhez szükséges. Ez a fajta tápegység alapvetően otthoni alkalmazáshoz ideális, és azt is érdemes róla tudni, hogy csupán minimális párát visel el.

A vízálló tápegység

A nevéből következően a vízálló tápegység használata olyan helyeken ajánlott, ahol magas a páratartalom, illetve víz alatti alkalmazás esetén. Ezen tápegységek háza általában fémből készül, és mivel a vezeték mindkét oldalon elválaszthatatlan magától a tápegységtől, ezért teljesen vízmentesen záródik.

A tápegység esetében fontos a megfelelő hűtés is, a fém háznak köszönhetően azonban a vízálló tápegység esetén ez sem jelent gondot, valamint jellemző még rá, hogy viszonylag nagy teljesítményre képes, és bármilyen időjárási és egyéb környezeti viszonyok között nagy biztonsággal működik.

Az ipari tápegység

Az ipari tápegységek kétféle feszültséggel kaphatóak cégünknél, ezek a 12, illetve a 24 voltos típusok. Otthoni használatra általában elég a 12 voltos, bizonyos speciális LED szalagok azonban a 24 voltos tápegység meglétét igénylik.

Az ipari tápegység fém házba kerül, ám az IP20-as védettségnek köszönhetően a párát és a nedvességet egyáltalán nem bírja, így az ilyen környezetben szigorúan tilos a használata. Minden más esetben igen jó teljesítményt nyújt, és egy nagy fogyasztású LED-es rendszer üzemeltetésére is kiválóan alkalmas.

Mielőtt beszereznénk a megfelelő tápegységet, mindig érdemes előre átgondolni, hogy az eszköz milyen igénybevételnek lesz kitéve – mind környezetileg, mind pedig a teljesítményt tekintve –, és csak ezután vágjunk bele a vásárlásba.