Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED lámpa: Megéri az árát

LED lámpa: Megéri az árát

2016. Március 07.
A LED körték, illetve a LED-re való átállás leggyakrabban elhangzó hátulütője még mindig a relatíve magas ár, sokan emiatt a drága jelzőt aggatják rá, és nem is tágítanak ettől a beidegződéstől. De vajon tényleg olyan drágák a LED körték? És mit fizetünk meg egy LED körte árában? Erre keressük a választ.
LED lámpa LED lámpa ár LED világítás LED fény

Tényleg drágább a LED?

Az tény, hogy ha bemegyünk egy villamossági, vagy bármilyen elektronikai üzletbe, és megcélozzuk a világítástechnikai részleget, azt fogjuk látni, hogy a LED izzók ára többszöröse a halogén izzók árainak.

Ha például egy a már megszűnt hagyományos wolframszálas 75W-os izzónak megfelelő 53W-os halogén körte izzót nézünk, ez a maga 800-900 lumen fényáramával 350-400 forintba kerül, míg a 10W-os, szintén 100W-os hagyományos izzónak megfelelő LED-es körte mintegy 1500-2000 forintba. Ezért az árért azonban akár 10-szer tovább is világítanak, és akkor még a jóval kisebb fogyasztásról nem is beszéltünk.

Az ebay-en és a kínai piacon kapható LED-eket jobb, ha el is felejtjük, mert azok nem nyújtják azt a minőséget, amit egy LED-től elvárhatnánk. 

Mi számít drágának?

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy mi számít tulajdonképpen drágának? Természetesen egy olyan termék, amit megkaphatunk 350 forintért is, 2000 forintért már méregdrágának nevezhető, viszont itt nem ugyanarról a két termékről beszélünk. A szolgáltatás (a fény) viszont ugyanaz. És akkor itt érdemes számolni.

Mennyibe is kerül a halogén izzó, ha megveszem, használom kétezer órát, és az addig elfogyasztott áramot is kifizetem? Ez az, amivel érdemes összehasonlítani azt, amikor inkább egy 1500 forinttal magasabb árú LED-et vásárolok, használom nem 2000, hanem 15-30 000 órát, majd eldobom. És közben az villanyszámla 60-80%-át megspórolom. Kettőezer forint pedig a mai világban már nem nagy pénz, főleg, ha azt nézzük, hogy pár hónap alatt behozza az árát.

Mit fizetünk meg a LED árában?

Ez egy érdekes kérdésfelvetés, de a választ tulajdonképpen fentebb már elárultuk. Ezen kívül tudjuk, hogy az olyan termékek, amik nincsenek még igazán nagyon elterjedve, azokat kevesebb gyártó állítja elő, kisebb mennyiségben, magasabb áron.

A LED terjedésével, a tömeggyártással az ár fokozatosan esni fog, és a rohamos fejlődés szintén áresést fog eredményezni hosszútávon (az újabbnál újabb termékek megjelenésével ez a tendencia jelenleg is megfigyelhető).

A technológia szintén másabb, mint a hagyományos, vagy a halogén izzók esetében. A LED körte és az azt előállító gyártói eszközök technológiája jóval összetettebb és kifinomultabb, az összetevői is drágábbak, valamint a LED-nél - bár jóval kevesebb hőt termel - a hőelvezetést is meg kell oldani. Ez azonban közel sem kerül annyiba - már most sem, amennyiért ne érné meg. És a helyzet csak javulni fog.