Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Tiszta fejjel - A LED lámpa fejelések

Tiszta fejjel - A LED lámpa fejelések

2016. Április 17.
A foglalat szót bizonyára senkinek sem kell bemutatni, arra viszont vigyázni kell, hogy a foglalat és a fejelés szót ne keverjük. Foglalat az, ahová beillesztjük a fényforrást, a fejelés pedig a fényforrásnak az a része, amit beillesztünk. A fejekkel foglalkozó fejtágítónk következik.
LED lámpa LED lámpa fejelés LED világítás LED fény

A fejelés és a foglalat sokak fejében rokon értelmű szavak, ami valamelyest igaz is, csakhogy a dolognak nem mindegy, hogy melyik végéről beszélünk. A cikk bevezetőjében röviden már tisztáztuk, hogy mikor miről van szó, ez a bejegyzés pedig arra fog most fókuszálni, hogy bemutassa: a fejelés, azaz a fényforrások végén lévő fém alkotórész milyen rendkívül kiemelt szerephez juthat, ha világításról, pontosabban annak karbantartásáról és a fényforrások cseréjéről van szó - erre ugyanis sokkal könnyebb és gazdaságosabb odafigyelni, mint teljes átalakításba fogni.

Típusok

Magyarországon legelterjedtebb és legismertebb az Edison féle fejelés, amely csavaros formájáról biztosan mindenkinek ismerős. A hagyományos körte alakú fényforrás ide tartozik. Szakmai berkekben E27-esnek (vagy minyon fejelésnek) hívják, ahol az E a foglalat típusát (edison), az utána következő szám az átmérőt jelzi. Gyakori még az E14, azaz a vékony csavaros fényforrás is.

A G jelzésű fejeléseknek már több ismert változata is létezik. Ezek jellemzően már nem csavaros, hanem csapos vagy bedugós kivitelűek, az elnevezés logikája viszont hasonló: a G a fejelés típusát jelenti, az utána következő betű az altípust, a szám pedig a két láb egymás közti távolságát, milliméterben.

A G10-es fejelésű bajonett záras fényforrás nagyon gyakori a háztartásokban, ezzel a fejeléssel leggyakrabban spot fényforrásoknál találkozhatunk.

A GU5.3 típusút (MR16 reflektor) tüskés vagy betűzős fejelésnek is szokták nevezni tüskére hajazó lábai miatt. Szintén a spotoknál népszerű fejelési mód.

A GU4 (MR11 reflektor) lábai egymástól 4 mm-re helyezkednek el, de az 5.3-as foglalatba is beilleszthetőek. Ez a kisebb, 30 mm átmérőjű fényforrások jellemző fejelése.

A G53, más néven sarus fejelés 53 mm-t hagy két lába között. Ez az AR111-es lámpák fejelése.

A G4-et a gyakran betűzős kapszulának nevezett 12V-os feszültségű halogén kapszuláknál alkalmazzák.

A G9 a hálózati feszültségű halogén kapszulák fejelési módozata, ahol már két hajlított vezeték alkotja a fejelés lábát.

A G13-as a T8-as fénycsövek foglalatába illeszkedő fényforrásoknál használatos.

Mivel a LED fényforrások a hagyományos fényforrásokhoz hasonló fejelésekkel kerülnek forgalomba, mindegyikhez megtalálható webáruházunkban a megfelelő típus, így az energiatakarékosabb LED-re való váltás sokkal egyszerűbb. Ha tudjuk, hogy milyen fejelésű fényforrást szeretnénk cserélni, az adott kategórián belül már csak a termékek közül kell válogatnunk. Ha a választás még így is nehéz, kollégáink természetesen bármiben a rendelkezésükre állnak.