Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Merre tart ma a LED világítás?

Merre tart ma a LED világítás?

2016. Április 18.
A világítástechnika folyamatos fejlődése mellett érdemes megfigyelnünk ennek hatásait is, elsősorban a használat és elterjedtség tekintetében. Azt, hogy ma mi a divatos, a modern, vagy a keresett, több összetevő együttes jelenléte irányozza elő, de ez az irány nagyjából ugyanolyan, mint a viselet: minél újabb, minél egyedibb valami, annál trendibbé válik. Ha egyszer már felvettük, elveszti különlegességét. De azért erre is létezik néhány trükk.
LED világítás Világítástrendek LED lámpa LED szalag

A LED - mint alapállapot

Ma, 2016 elején elmondhatjuk, hogy a LED jó néhány éves piaci jelenléte folytán már egyáltalán nem számít újdonságnak, és ha valaki tetszetős, megnyerő, ízléses világítást szeretne a lakásában, nem érdemes más megoldásban gondolkodnia. A LED magabiztos térhódításának köszönhetően már az árai sincsenek az egekben, és az eladási statisztikák azt támasztják alá, hogy ezzel a vevők is tisztában vannak.

Persze a beszerzési ár továbbra is magasabb, mint a hagyományos vagy a halogén izzók esetében, de a legtöbben már tisztában vannak a LED világítás előnyeivel. Tudják, hogy ha látszólag többe is kerül, hosszútávon mindenképp sokkal gazdaságosabb döntés LED-ekkel felszerelni a lakást, arról nem is beszélve, hogy semmilyen átalakítás nem szükséges. Ez abból adódik, hogy a korábban használt izzók tökéletes megfelelőit tisztelhetjük a LED termékekben - mind a foglalatok, fényáramok és sugárzási szögek tekintetében.

Hasznos kiegészítők

Elsősorban a LED szalagok keresettek, sokan ezzel dobják fel a szoba egyhangúságát, de a konyhabútorba vagy a fürdőszobába épített LED szalag is hatásos lehet. Áruházunkban már pár száz forintos áron kapható a LED szalag métere, így - legalább gondolati síkon - mindenképpen érdemes feldíszíteni vele az említett helyiségeket.

Az újdonság erejével hatnak manapság azok a kiegészítők is, amelyek könnyebbé, kényelmesebbé teszik az életünket - már ami a világítást illeti. Ilyenek a különböző vezérlőeszközök, fényerőszabályozók, vagy akár a mozgásérzékelők. Ezek azok, amik segítenek, hogy ne kelljen több már meglévő fényforrást kicserélnünk, hogy trendik maradhassunk. Ha azonban olyan eszközzel rendelkezünk, ami alapból rendelkezik hasonló tulajdonságokkal (pl. a színváltós RGB LED szalagok), talán még erre sincs szükségünk.

Színek, formák, elrendezések

A kinézet, az elrendezés vagy a dizájn szintén fontos lehet. Manapság átmeneti időszakot élünk, ami azt jelenti, hogy a LED fényforrások mellett hagyományos izzók is vásárolhatóak még. Akik nehezen válnak meg az ezek jelentette retrótól, azoknak készülnek elsősorban a retrofit LED lámpák, de az újdonság hatásáról ez esetben le kell mondanunk.

Ha viszont bátran használjuk a színeket, a különleges, netán random elhelyezéseket, a modern benyomást keltő függesztett fényeket, bútorba, vitrinbe épített kiegészítő világításokat, máris sokkal dekoratívabbá tehetjük lakásunk bármelyik helyiségét. Eközben pedig magunkból is mutathatunk egy kicsit, hiszen ahogy a berendezés, úgy a fények is a ház lakóját jellemzik leginkább.