Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Hogyan válasszunk tápegységet LED szalagunkhoz?

Hogyan válasszunk tápegységet LED szalagunkhoz?

2016. Április 25.
Gyakori kérdés, hogy a megvásárolandó LED szalaghoz miért kell egyáltalán tápegység, és melyikhez milyen dukál. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk röviden választ.
LED tápegység választás LED szalag Ipari táp LED adapter

Miért kell a tápegység?

Ha LED lámpát szeretnénk üzembe helyezni, túl sok dolgunk nincs vele, csak betekerjük a foglalatba, és már használhatjuk is. Ezek ugyanis 230V-os hálózati feszültségről működnek, sok esetben viszont célszerűbb és biztonságosabb a törpefeszültség, ami a LED-ek gyakori velejárója - különösen a LED szalagoké.

A LED szalagok legtöbbje 12V-os egyenárammal üzemeltethető, így ezt nem dughatjuk be a hálózati aljzatba, hacsak nincs egy olyan átalakítónk, ami a 230V-os hálózati feszültségből 12V DC egyenáramot csinál. Ez a feladat hárul a tápegységre. Fontos, hogy stabilizált 12V-ot kapjunk, mert a LED érzékeny az ingadozásra, a túláramot pedig a rajta lévő szilikon barnulásával és rövid élettartammal "jutalmazza".

Mekkora trafó kell a LED szalagomhoz?

Kezdjük egy fontos infóval: a tápegységek megadott teljesítménye csak névleges adat, általánosan elfogadott javaslat szerint az állandó terhelés ennek a számnak a 80%-áig terjedhet. Ez azt jelenti, hogy egy 100W teljesítményű trafó csak 80W fogyasztású LED szalagot képes táplálni.

Azt, hogy nekünk pontosan mekkora szükséges, könnyen kiszámíthatjuk, ha a LED szalag méterben megadott hosszát felszorozzuk a teljesítménnyel, majd pedig 1,2-del. Csak a példa kedvéért 10 méternyi 4,8 W fogyasztású 60 LED/méteres 3528-as LED szalaghoz 10 x 4,8 x 1,2 = 57,6, tehát egy 60W névleges teljesítményű tápegység szükséges.

A számolás fordított esetben is jó szolgálatot tehet: adott teljesítményű trafó 0,8-szeres szorzata megadja, hogy a tápegységre mekkora teljesítményű LED szalagot köthetünk. 60W x 0,8 = 48W, azaz egy 60W-os tápegység 48W-nyi LED szalagot tud táplálni. De ha nem akar számolgatni, nézze meg erre vonatkozó táblázatunkat.

Milyen tápegységet válasszak?

A tápegységek fajtáit korábban már részleteztük, így abba túlságosan nem mennénk bele, csak röviden átvennénk. A LED szalagokhoz leggyakrabban a telefontöltőhöz hasonló, dugvillás adaptereket választják, az ipari tápegység elsősorban nagyobb teljesítményigény esetén javasolt.

Fontos, hogy az IP védelem megfelelő legyen, kültéri használathoz mindenképpen valamilyen vízálló típust válasszunk. Ezen kívül különféle biztonsági elektronikákat is beépítenek a tápegységekbe, úgymint rövidzár védelem, túlfeszültség elleni védelem, bemeneti/kimeneti feszültségtartomány vagy túlterhelés védelem, így ezek alapján is tudunk válogatni. Tápegységeink közül LED szalag tápegység kategóriában tud választani, a LED szalagokat pedig erre találja.