Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A LED-ek élettartama

A LED-ek élettartama

2016. Április 28.
A LED élettartamával kapcsolatban sokan óriási számokat emlegetnek, mások örök életet vizionálnak. Mi most megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba, és az élettartammal kapcsolatos minden tudnivalót összeszedni.
LED élettartam LED világítás LED lámpa LED megtérülés

Mit nevezünk élettartamnak?

A LED-ek hosszú élettartama nem ferdítés, a hagyományos technológia 1-2 ezer órás élettartamával ellentétben a LED több tízezer, egyes termékek esetében akár 50 ezer óra működést is lehetővé tesz, ami a jóval alacsonyabb fogyasztással egyetemben a LED sikerének kulcsa.

Érdemes azonban megvizsgálnunk, hogy az élettartam alatt pontosan mit értünk, hiszen míg a hagyományos izzóknál ez könnyedén megállapítható (az izzólámpa kiég, a volfram szál elszakad), addig a LED égők esetében ez nem ennyire markáns. A LED ugyanis nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan veszti el fényét. Éppen ezért a fenti élettartamra vonatkozó számokat a kezdeti fényáram egy bizonyos szint - egészen pontosan 70% - alá csökkenésével szokták meghatározni.

Hogyan határozzák meg az élettartamot?

Mivel a több tízezer óra folyamatos, szüntelen használat mellett is éveket jelent, a gyártók egy más megoldáshoz folyamodtak a tesztelést illetően: becsülnek. Az élettartam becslés módszerét USA szabvány rögzíti: az IES TM21 szabvány szerint az IES LM80-as szabvány alapján öregített LED műszerrel mért paraméterváltozásai adják meg, hogy hogyan kell a vizsgált LED típus várható élettartamát megbecsülni.

Ezek a vizsgálatok általában 6-8 ezer órásak és 100-as nagyságrendű mintaszámot vesznek alapul, de mivel a konkrét élettartam a LED üzemi áramától és üzemi hőmérsékletétől is függ, ezért az élettartamot egy görbesereggel adják meg a gyártói termékadatlapon (ezek a B50-L70 diagramok, vagy általában: Bxx-Lyy diagramok). A B50-L70 jelentése itt az, hogy a vizsgált LED-ek fele csökkent 70%-os teljesítmény alá.

Mik befolyásolják az élettartamot?

Az élettartamot több tényező is befolyásolja. A nagyobb teljesítményű LED-ek esetében a nem kielégítő hűtés okozza a legtöbb meghibásodást. Gyártási technológiától függően a fehér LED-ek esetén a LED felületére felvitt fénypor keverék is öregedhet, vagy a LED szerkezetében következhet be nem visszafordítható elváltozás, éppen ezért azonos termékek különböző gyártmányai között is lehetnek jelentős különbségek.

A felhasználási körülmények természetesen ugyanúgy mérvadóak lehetnek: az áramerősség növelésével azonosan jó hűtés mellett is rövidül az élettartam. Ezekre való tekintettel vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy a gyártó milyen élettartamot garantál az adott terméket illetően, de tekintettel a LED izzók kiemelkedően magas élettartamára, minimális odafigyelés mellett túl nagy bakot nem fogunk lőni.