Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag szerelési anyagok

LED szalag szerelési anyagok

2016. Május 11.
A LED technológia egyik legnépszerűbb terméke a LED szalag, nem véletlenül. Egyre inkább elmondható róla az elérhető ár, ezen kívül praktikus, dizájnos, könnyen variálható, és a beszerelése sem nehéz vagy időigényes. Néhány dolog azonban szükséges hozzá.
LED szalag Sarokelem LED szalag sarokelem Szerelési anyagok

Kábelek, csatlakozók

LED szalag. Az ember hajlamos azt hinni, hogy elég a szalagot megvenni, és már mehet is a felszerelés. De mi van, hogyha vágni, toldani, forrasztani, elosztani szükséges? Erre valók a LED szalag szerelési anyagok. Túl nagy ördöngösségre persze nem kell gondolni, csak jó tisztába tenni a dolgokat mielőtt hozzákezdünk.

Tegyük fel, h a megfelelő mennyiségű LED szalag már a rendelkezésünkre áll (illetve az ehhez szükséges adapter, tápegység, esetleg jelerősítő). A legfontosabb, ami segíthet a felszerelésében, az a szigeteléssel bevont kábel toldáshoz, párhuzamos kapcsoláshoz. Ezen kívül műanyag házas, pattintós füles rögzítésű LED csatlakozók is kaphatóak a flexibilis LED szalagok forrasztásmentes betáplálásához, toldásához, illetve sarkok létrehozásához.

A LED szalagok beépítésekor pedig alkalmanként szükség lehet valamilyen elágazásra, vagy irányváltoztatásra is, amire keresztcsatlakozóval (L, T, X) van lehetőségünk.

Mire figyeljünk?

A forrasztásmentes műanyag csatlakozó nagy biztonsággal tartja meg a LED szalagokat, hiszen műanyag füleivel erősen lehet a LED szalagokat rögzíteni a csatlakozóban. Beépítés esetén a LED szalag hátuljáról távolítsuk el a ragasztót védő fóliát, így összepattintáskor a kétoldalú ragasztó is segíti a kontakthiba-mentes szerelést.

Arra nem árt odafigyelni, hogy kültéri szalagok esetében a vízálló szilikonborítást vagy műgyantát is el kell távolítani, ezáltal a védelmet elveszítjük a csatlakozás helyén. És van még egy hátrány: a forrasztásmentes csatlakozók csak vágási ponton használhatóak, forrasztási ponton (minden 0.5 és egész 1 méternél) nem, illetve csak akkor, ha egy forrasztópákával előbb eltávolítjuk a gyári forrasztócint, amivel toldották a szalagot. Éppen ezért elképzelhető, hogy nem tudjuk kikerülni a forrasztást, akármennyire is akarjuk. A megoldás: forrasztópáka beszerzése - hogy ez se jelentsen akadályt.

Mi kellhet még?

A LED szalagok DC kimenetű tápegységekhez való csatlakoztatásához sorkapocs átalakítót használunk. A kisebb teljesítményű (12-24-60 Wattos) LED tápegységek nagy része 2,1x5,5 mm-es DC apa csatlakozóval rendelkezik. A LED szalagoknak azonban csak két ér a kivezetésük, így vagy le kell vágni a tápegységről a csatlakozót, vagy egy DC - sorkapocs átalakítót kell alkalmazni. Ezeknek a kiegészítőknek az ára nevetségesen alacsony, így különösebb megterhelést nem jelent, viszont érdemes figyelni rájuk és már a LED csík vásárlásakor beszerezni ezeket is.

Webáruházunkban a legkülönfélébb csatlakozók közül válogathat, amennyiben pedig a szereléssel kapcsolatban van kérdése, keresse kollégánkat elérhetőségeinken vagy olvassa el a szereléshez kapcsolódó cikkeinket is.