Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A LED szalag áramellátása - tápegységek

A LED szalag áramellátása - tápegységek

2016. Május 20.
A LED tápegységek a LED áramellátásáért felelős részei, amelyek nélkülözhetetlenek a LED szalagok üzemeltetéséhez. Mivel a LED szalagok stabilizált feszültséget igényelnek, különösen fontos szereppel bírnak. Tekintsük át, milyenek közül válogathatunk.
LED szalag Tápegység LED táp Adapter

A döntően 12V-os LED szalagokhoz használt adapterek a tápegységek legkisebb teljesítményű csoportját alkotják. Feladatuk, hogy a 240V-os hálózati áramot 12V-os egyenáramra alakítsa át. A laptop tápegységéhez hasonló adapter dugvillás kivitelben, másik végén DC csatlakozóval ellátva leginkább beltéri használatra javasolt, ugyanis fekete műanyag házuk nem szigetelt, így a nedvesség könnyedén bejut. Mivel a kimeneti oldalon 2.1 x 5.5 mm-es DC apa csatlakozó található, a könnyű csatlakoztatás érdekében LED szalag szerelési kiegészítőink közül a DC anya sorkapocsátalakítót ajánljuk.

LED adapter

Nagyobb fogyasztású rendszerek tápellátásához inkább fémházas trafókat javasolunk. Ezek az ipari LED trafók akár több száz watt teljesítményre is képesek, IP20-as védettségük folytán viszont a nedvességet ezek sem bírják jól. Az ipari jelleg miatt az adapterekkel ellentétben itt más csatlakozást képzeljünk el, nincs kábel sem mellékelve. A bemeneti három sorkapocsba kell csatlakoztatni a fázis/nulla/föld vezetékeket, illetve a 12 Voltos kimenetekre a LED szalagok pozitív és negatív bemenetét. A fémházas, ipari tápegységeket érdemes jól szellőző helyre beépíteni, illetve ha elosztódobozba vagy szekrénybe helyezzük őket, akkor a szekrény legyen minimum dupla akkora, mint a bele helyezendő tápegység.

ipari led táp

Az IP67-es védettséggel rendelkező vízálló tápegységek előző két típussal ellentétben magas páratartalmú, nedves helyen is használhatóak, sőt alapvetően ilyen helyekre valók. A vízálló jelleg azonban nem csak kültéren, hanem betérben is hasznosak lehetnek, főleg konyhapult világításoknál. Érintésvédelmileg tökéletesen szigeteltek, a kimeneti és bemeneti vezetékeket tartalmazzák, a bemeneti oldalt az input, a kimenetit az output felirat jelöli. Mivel az alkatrészek hűtése lehetővé teszi a műanyag ház használatát, méret szempontjából is előnyösek - ami a benti használatot még könnyebbé teszi.

vízálló kültéri táp