Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Reflektorok: miért a LED-eset válasszuk?

Reflektorok: miért a LED-eset válasszuk?

2016. Május 24.
A hagyományos halogén reflektorokhoz képest a LED reflektorok akár 80-90%-os energiamegtakarítást is elérhetnek, de már a kompakt fénycsöves reflektorok is 50%-kal kevesebb energiát fogyasztanak. Megnéztük, hogy milyen reflektorba érdemes befektetnünk, és miért.
LED refi LED reflektor LED fényvető Ledes reflektor

Hatékonyság

Talán sokakat meglephet, de a fényvetők piacán is egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos, halogén reflektorok, és helyüket a különféle energiatakarékos, illetve LED reflektorok veszik át. Ha megnézzük a mindössze 10 lumen/wattos fényhasznosítást, sokat ezen nem csodálkozhatunk, főleg ha összehasonlítjuk ezt a kompakt fénycsöves reflektor 57 lm/w-jával, vagy a fémhalogén izzós reflektor 75-ös, illetve a LED reflektor 80-as mérőszámával, már ami ezt a paramétert illeti. De a LED reflektor több más szempontból is a legjobb választás lehet mind közül. Természetesen az élre az energiamegtakarítás kerül.

Gyakorlatilag nincs gyenge pontja

Csavarjunk egyet a dolgon, és kezdjük az egyetlen "hátránnyal". A beszerzési ár relatíve magas a LED-es változatoknál, bár egy 10 wattos COB reflektor ára webáruházunkban a 3 ezer Ft-ot sem éri el, amire talán mondhatjuk azt, hogy senkinek sem jelent nagy összeget.

A hagyományos halogén reflektoroknak ezzel szemben több hiányosságuk is akad, tipikusan a már említett 10 lm/w-os energiahatékonyság, a nagy hőtermelés, a magas fogyasztás, illetve az alacsony élettartam. Ugyanezen pontok a fémhalogén reflektorok tekintetében valamivel jobbak, de mozgásérzékelős használatra nem alkalmasak mint ahogy a kompakt fénycsöves változatok sem. A LED reflektor ellenben igen.

Mi az, amiben még jó?

A mozgásérzékelős használat mellett említettük már a 80-100 lm/w energiahasznosítást, ezen kívül a hőtermelés és a fogyasztás is alacsony, az élettartam pedig 30 ezer óra, ami dupla-, vagy triplaannyi, mint a remek hatékonysággal és nagy fényerővel rendelkező, de lassan bemelegedő és nagy hőtermeléssel járó fémhalogén reflektoroké.

Az említett 10 wattos COB LED fényvető 75-100 wattos halogén fényvetők kiváltására tökéletesen alkalmas, garázsok, üzletbejáratok megvilágításakor pedig külön előny lehet a mozgásérzékelő felszerelése. A hordozhatóság kedvéért akkumulátoros, tölthető LED reflektorok is kaphatóak, ezen kívül különböző mobil állványokra vagy reklámtábla világításhoz használt tartókonzolokra is könnyedén rögzíthetőek.