Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED filament

LED filament

2016. Június 03.
Az átlagember azt gondolná, hogy a hagyományos izzók LED-re cserélése során a ház teljes villamossági rendszerét és kábelezését sutba kell dobni és újra kell gondolni, az átalakítás pedig rengeteg munkával és költséggel jár. Ha pedig meghallja, hogy ez nem így van, az újdonságtól tart. Pedig a retró hatást sem kell feladni, ha ragaszkodunk hozzá.
LED filament Filament Izzószálas LED LED lámpa

LED filament lámpa 2

Filament. Így hívják azt a LED égőt, amely kinézetre teljesen megegyezik a hagyományos izzók formájával, és a foglalat miatt sem kell aggódnunk - ahogy a korábbi LED-eknél sem kellett. A LED lámpákat ugyanis úgy alkották meg, hogy gondoltak a minél egyszerűbb ledesítésre: a leggyakoribb foglalatok (pl. E24, E14) ugyanúgy megtalálhatóak, mint a körte-, vagy gyertyaformák, így látszólag semmi különbséget nem fedezhetünk fel. Az ugyanis csak a LED technológiában keresendő, mivel csak az élettartamban és a fogyasztásban érhető tetten igazán, ott azonban jelentősen.

LED filament lámpa 3

Ez az új generációs LED a COB (Chip on Board) LED továbbfejlesztett verziója, amit COG-nak, azaz Chip on Glassnak nevezünk.

A lényegi különbség abban keresendő, hogy míg az általános eljárás szerint a chipeket fektetve helyezik a fém felületre, itt üveg oszlopokra helyezik, majd foszforral vonják be. Ezek a különálló szálak olyanok, mintha izzószálak lennének, az elrendezésüknek köszönhetően viszont a 360 fokos vetítési szöget is elérik.

A korábban elterjedt körte formájú LED-ek egyik hátránya az volt, hogy 120-150 fokban szórták a fényt, tehát a foglalat, a menet felé kevésbé. Itt éppen fordítva van, a COG LED oldalra nagyobb százalékban terít, viszont a csúcsán kisebb a fényerő. 

LED filament lámpa 4

A LED szálak függőlegesen állnak, viszont a dőlésszög változtatásával a gyártóknak lehetőségük van irányítani a fényt. Ha a szálak közelebb állnak a LED izzó sugarához akkor oldal irányban erősebb a fény, ha nagyobb szöget zár be akkor hosszanti irányban erősebb a megvilágítás.

A LED-ek hűtéséről a búra alatti töltőgáz gondoskodik, így a hagyományos égő magas hőleadását nyugodtan elfelejthetjük, itt ugyanis megspóroljuk hő formájában leadott energia árát. Mindazonáltal a foglalat, a színhőmérséklet, a kialakítás és a forma mind-mind a hagyományos égőt idézi, ezért változást egyáltalán nem érzékelünk, csak akkor, ha megkapjuk a villanyszámlát. Ez a változás azonban talán mindenkinél belefér.

LED filament lámpa 5