Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
3528 vs 5050 LED szalag

3528 vs 5050 LED szalag

2016. Július 07.
LED szalag választásakor érdemes körültekintőnek lennünk, hiszen ma már számos típus közül válogathatunk. Ez nem csak a legegyszerűbb tulajdonságot, a színt takarja, hanem a méretet, a LED-ek számát, vagy a bennük található chipek fajtáját is. A két leggyakoribb típust, a 3528-as és az 5050-es SMD LED-et hasonlítottuk össze.
3528 vs 5050 LED szalag SMD LED LED összehasonlítás

Ami minden LED szalagra jellemző

A LED szalagok a hagyományos fénykábelek kiváltására szolgáló vonalfények, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy a bennük lévő fényforrások előbbiekkel ellentétben nem kör keresztmetszetű műanyag csőben, hanem lapos, keskeny nyomtatott áramköri lapra forrasztva világítanak.

Ennek a kiszerelésnek több előnye is van, leginkább az, hogy a fényforrások (chipek) ugyanabba az irányba állnak, ezáltal sugárzott fényük nem lesz darabos. A LED szalagok rendkívül hajlékonyak, öntapadós hátoldaluknak köszönhetően pedig bármilyen vezető vagy szigetelő felületre felragaszthatóak. Webáruházunkban számtalan LED-szalag típus közül válogathat, kettőt azonban érdemesnek tartunk közelebbről is bemutatni: a 3528-ast és az 5050-est. Lássuk, miben különbözik ez a két típus.

3528 SMD LED - dekorációs célokra

A két, SMD LED-del szerelt szalag mindegyike - ahogyan az összes többi is - a LED méretéről kapta a nevét. A 3528-as ennek megfelelően 3,5 x 2,8 mm nagyságú lapkát kapott, amely kis fényerővel, jellemzően 60 db LED/méteres kiszerelésben kapható.

Ez nagyjából 300 lumenre elegendő, ami 4,8 wattos fogyasztás mellett 62 lm/W fényhasznosításnak felel meg - természetesen ha 30 vagy 120 db LED/méteres kivitelről beszélünk, ezek az adatok értelemszerűen feleződnek/duplázódnak. Összességében azonban elmondható, hogy a 3528-as SMD LED elsősorban dekorációs célokra kiváló. És ami a legfontosabb: ez a típus csak egy darab chipet tartalmaz, éppen ezért mindig csak egyszínű, monokróm szalagok készülnek belőle.

A nagy teljesítményű 5050 SMD LED

Az 5050-es SMD LED esetében szintén a méret adta a nevet, az 5,0 x 5,0 mm nagyságú befoglaló méret, azonban nemcsak fizikailag nagyobb a 3528-asnál. Teljesítménye és hőkibocsátása szintén nagyobb, mint ahogyan fényereje és fogyasztása is: elméletileg háromszor akkora.

Ez annak köszönhető, hogy itt 3 db chip teljesít szolgálatot, a 4,8 wattos fogyasztás tehát 14,4 wattra, a 300 lumen pedig közel 850-900 lumenre nő. Mivel alapvetően nem sokkal drágább a 3528-as SMD LED-del szerelt szalagnál, háromszor akkora fényáramának köszönhetően sokkal jobban megéri ezeket a szalagokat választani.

Ezen kívül a gyártóknak is jól jön a 3 db chip, a felhasználást tekintve ugyanis többféleképpen is tudják ezt hasznosítani. Egyrészt használhatják extra nagy fényerő létrehozására három egyszínű chip beépítésével, ha viszont három különböző színű chipet szerelnek egy darab 5050-es SMD LED-be, változtatható színű LED szalagot (RGB) kapnak, ami még inkább szinesíti - nem csak szó szerint - a LED szalag palettát.