Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Mi az a  Group Control? - Zóna vezérlés elkészítése

Mi az a Group Control? - Zóna vezérlés elkészítése

2015. Október 08.
Ha különböző csoportokat szeretnénk vezérelni, akkor elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy Group Control technikára épülő rendszerrel. Bemutatjuk, hogy működik.
Group Control RGB vezérlő Dimmer Útmutató

Mi is az a Group Control (GC), avagy zóna led vezérlés?

A GC egy olyan megoldása a LED szalag vezérlésnek, ami lehetővé teszi, hogy egy adott rendszert több, különböző csoportokban tudjunk vezérelni. Ezeket az egymástól teljesen elkülönülő csoportokat hívjuk zónáknak. Az egyes zónák led vezérlése 2.4Ghz-en történik, így semmilyen más eszköz nem tudja megzavarni a működését. Minden esetben egy távirányítóra, és egy, vagy több vezérlőre van szükségünk.

A távirányítók gyárilag nincsenek feltanítva egy vezérlőre sem, legyen az RGB, vagy dimmer. Ennek az oka az, hogy nem lehet előre tudni, hogy hány darab vezérlőre, és melyik példányra lesz szükségünk. Alapvetően egy távirányító 4 különböző zónát képes kezelni, de egy zóna állhat több vezérlőből is. Ennek a programozása ugyan úgy zajlik, mint egy vezérlőé, csak egyszerre többel kell megcsinálni párhuzamosan ugyan azt a folyamatot.

Programozás

Ahogy a termékeknél is le van írva ennek a menete, ez nem igényel szaktudást, bármikor, egyszerűen és gyorsan elvégezhető a folyamat.

Felprogramozás
Először a távirányítón a megfelelő zóna bekapcsológombját 3 másodpercig tartsuk nyomva (a feszültség alá helyezéskor a vezérlők tanuló módban vannak), melynek hatására a csatlakoztatott LED szalag háromszor fel fog villanni. Amennyiben nem sikerül a tanítás, áramtalanítsuk az eszközt, majd pedig próbálkozzunk újra a fenti művelettel.

Leprogramozás
Esetenként csoportok megszüntetésére is szükségünk lehet. Ennek menete, hogy miután teljességgel megbizonyosodtunk arról, hogy a vezérlő melyik csoportra van felprogramozva, áramtalanítsuk a készüléket. Ezután helyezzük újra áram alá, majd pedig nyomjuk meg a megfelelő zóna bekapcsológombját ötször egymás után, mire a LED tízszer fog felvillanni. Ha nem így történik, próbáljuk újra.

Angol nyelvű használati útmutatók:

WiFi led vezérlés alkalmazása

Előfordul, hogy automatizálni szeretnénk a vezérlést, és nem szeretnénk folyamatosan a távirányítót használni. Ilyen esetekben van szükségünk egy WiFi boxra. Ez az eszköz közvetlenül a hálózatra csatlakozva üzemel, és vezérli a LED szalagok különböző zónáit. Használatára egy külön cikket írtunk.

Group control vezérlő és WiFi box