Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Group Control RGBW LED szalagos rendszer felépítése

Group Control RGBW LED szalagos rendszer felépítése

2015. Október 09.
Group Control RGBW LED szalagos rendszer felépítése és bekötési ábrája. Ránézésre bonyolult lehet, de ismét csak végig kell venni sorban a kellő eszközöket, és a bekötés módját.
Group Control RGBW Csoportvezérlés Útmutató

Csoportvezérlés elkészítése

A rendszer felépítése előtt javasolt átnéznünk az alábbi útmutatókat:

A felprogramozás során minden vezérlőt betápláltunk egy kellő feszültségű tápegységgel, és a távirányítón szereplő zónáknak megfelelően minden vezérlőt külön csatornára állítunk be.

A bekötések során arra kell figyelnünk, hogy az RGB LED szalagtól eltérően nem három, hanem négy szín szerepel a LED szalagon. Ahogy a lenti ábrán is látszik, ha RGBW erősítőt szeretnénk használni, itt is megtehetjük. A jelet a vezérlőről leágaztatjuk a megfelelő vezeték segítségével, és az erősítőt a hozzá tartozó tápegységhez csatlakoztatjuk.

Mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy a használt tápegység(ek) milyen feszültségűek. Ha 24V-os szalagot használunk, ami gyakran előfordul RGBW esetén, akkor feltétlenül 24V-os tápegységet kell alkalmaznunk, és ennek megfelelően olyan erősítőt is, ami alkalmas az adott feszültség használatára. Nem megfelelő feszültségű eszközök használata biztosan meghibásodáshoz vezet, így fordítsunk figyelmet a pontos kiválasztásra.

Fontos tudni, hogy egymástól távol eső csoportok esetén külön tápegységet kell használnunk. Az alábbi ábrában csak az egyszerűség kedvéért használtunk közös tápegységet az eszközöknek. Erről bővebben itt írtunk.

Group Control rendszer felépítése