Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED színhőmérséklet

LED színhőmérséklet

2015. Október 20.
Sok fejtörést okoz a megfelelő színhőmérsékletű lámpák, LED szalagok és egyéb világítótestek kiválasztása, ha a saját lakásunkat szeretnénk berendezni, elvégre LED-et csak egyszer kell választanunk.
LED világítás LED lámpa LED szalag Színhőmérséklet

Ahogy minden szín esetében, a fehérnél is vannak árnyalatok. Ezeket legtöbbször az egyszerűség kedvéért három színhőmérsékletbe soroljuk, amik nagyjából (~80%) lefedik az igényeket:

  • Meleg fehér (2300-3500K)
  • Természetes fehér (3600-4900K)
  • Hideg fehér (5000-től felfelé)

A színhőmérsékletet kelvinben (K) határozzuk meg, ami már számszerű meghatározása az előbbieknek. Nem szabad elfelejteni, hogy ezekben a tartományokban forgalmazónként eltérés lehet, így csak a saját termékeinkre tudjuk garantálni, hogy a megjelelölt szín a megfelelő tartományban helyezkedik el.

A hideg fehér esetében értelmezés és hozzáállás kérdése a tartomány legmagasabb értéke. Legjobban úgy lehetne megfogalmazni, hogy a felhasználási terület határozza meg. Példának okáért otthoni felhasználásra 7-8000K feletti lámpákat nem javasolunk, míg ipari környezetbe és épületvilágításra a 11000K is gyakran kerül felszerelésre. Tengeri akvarisztikában - ami a cégünk kiegészítő profilja - pedig 15000K alatt nem is készül lámpatest.

LED esetében a színhőmérséklet - mivel az nem hőmérsékleti sugárzás elvén működő fényforrás - inkább CCT-ről (Correlated Color Temperature - Korrelált Színhőmérséklet) tudunk beszélni. Előbbi meghatározást azért vezették be, hogy a hőmérsékleti sugárzók színével pontosan megegyező, de nem ezen az elven működő fényforrásokat is be lehessen sorolni a megfelelő színhőmérsékleti kategóriába.

Színtér

Későbbi összefoglalónkban hosszabban foglalkozunk a LED színhőmérséklettel.