Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalagos rendszer felépítése színhőmérséklet (CCT) vezérlővel

LED szalagos rendszer felépítése színhőmérséklet (CCT) vezérlővel

2015. Október 27.
A színhőmérséklet szabályzós otthoni világítás elkészítéséhez egy RF Touch CCT szabályzót és 1-1 méter hideg és meleg fehér SMD 5630-as szalagot használtunk. Második példánkban a rendszert kiegészítjük egy jelerősítővel.
Színhőmérséklet LED szalag CCT Útmutató

Színhőmérséklet szabályzó bekötése

Először - a könnyebb megoldással kezdve, nézzük meg, hogyan kell egy CCT vezérlőt bekötni.

A vevő egység bemeneti oldalán két sorkapocs kapott helyet, amibe a LED szalag tápegység 12V-os pozitív és negatív vezetékét kötjük.
A vevő kimeneti oldalán egy V+, ami a közös pozitív ág, és egy W és C jelölés található. Ezek az angol "Warm" "Cool/Cold" szavakból következően a hideg és meleg fehér LED szalag, vagy chipek negatív oldalai. Itt némi különbséget kell tenni a változtatható színhőmérsékletű és a monokróm LED szalagok között, míg előbbieken két külön színhőmérséklet található meg, addig utóbbiakon csak egy-egy, így mindkét szalagból kell használnunk az állítható színhőmérséklethez.

Mindenképp figyelnünk kell arra, hogy míg a pozitív kimenete a vezérlőnek közös, a "C" és "W" jelölés nem közösíthető semmilyen esetben. Ezzel elveszítjük a CCT vezérlést.

LED szalag és színhőmérséklet szabályzó

Színhőmérséklet szabályzós rendszer jelerősítővel

A bonyolultabb eset az, mikor nem elég a vezérlő által nyújtott teljesítmény, és a rendszerünket ki szeretnénk egészíteni egy jelerősítővel.

Az első részben megépített vezérlést annyiban kell módosítanunk, hogy a felhasznált kimeneteket (V+, W, C) leágaztatjuk egy megfelelő vezetékkel, és megfelelően bekötjük. A bekötésben a V+ értelem szerű, a vezérlőből a jelerősítő bemeneti V+ sorkapcsába kell csatlakoztatni. A "W" és "C" esetében pedig tetszőlegesen választhatunk a jelerősítő csatornái (R/G/B) közül.

Csak az a fontos, hogy a LED szalagokat a megfelelő helyekre csatlakoztassuk a jelerősítőn. Ha mégis sikerül felcserélni, akkor sincs semmi komolyabb probléma, mert használat során az erősített szegmens fordítva fog működni, így a probléma nagyon hamar kiderül. Ha csak az egyik színhőmérséklet halványul és erősödik, de a másik sötét marad folyamatosan, akkor valószínűleg a nem működőt a harmadik, nem használt csatornára kötöttük be.

LED szalag és színhőmérséklet szabályzó jelerősítővel