Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED fénycső bekötése

LED fénycső bekötése

2016. Január 12.
A hagyományos fénycsöves armatúrák az esetek jelentős részében gond nélkül átalakíthatóak úgy, hogy LED csövek üzemeltetésére is alkalmasak legyenek. Kis odafigyeléssel és kézügyességgel így megoldható, hogy ne kelljen új - és általában drága - armatúrát vásárolnunk a meglévő helyett.
LED cső LED Fénycső Útmutató

Fénycsőves armatúrák átalakítása

Egyes LED fénycsövekben a beépített tápegység betáplálását egyik oldalról kell biztosítani. Ilyen esetekben a fénycső másik oldalán a csatlakozó pólusait belül rövid zár köti össze. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor a betáplálási oldalon lévő foglalatot bekötni a hálózatba, de van megoldás arra is, ha úgy szeretnénk átalakítani a régi armatúrát, hogy a LED csövet tetszőlegesen rakhassuk be. Utóbbi megoldásnak akkor látjuk igazán hasznát, ha az átalakítás és csövek beszerelése nem egyszerre történik, vagy ha a munkának csak egyik részét végezzük mi.

Hagyományos armatúra átalakítása:

A megfelelően átalakított armatúrákba az egy oldali betáplálású LED fénycsövek tetszőleges módon beszerelhetőek. A hagyományos mágneses előtétek esetén mind a fojtót, mind a gyújtót ki kell iktatni. A fojtótekercs kiiktatása áthidalással is történhet a szerelés gyorsítása érdekében.

Hagyományos armatúra átalakítása

LED fénycsőhöz átalakított armatúra bekötése:

Az elektronikus előtétek kiiktatása esetében is az alábbi ábrához hasonló bekötést kell kialakítanunk.

LED fénycsőhöz átalakított armatúra bekötése