Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A LED világítás előnyei

A LED világítás előnyei

2016. Január 18.
Többször is érintettük már, hogy a LED világítás milyen előnyökkel rendelkezik. Most arra teszünk kísérletet, hogy a teljesség igénye nélkül a legjavát összeszedjük.
LED világítás LED lámpa Megtakarítás LED előnyök LED élettartam

A LED-ek szerepe a világítástechnikában egyre csak nő, kereskedelmi forgalmuk évről-évre sokszorozódik, miközben alkalmazási területeik is folyamatosan bővülnek. A kezdetben csak jelzőfényként, majd reklám- és hangulatvilágításra használt LED ma már a világítástechnika minden területét kezdi meghódítani, és az eddig megfigyelt tendencia nemhogy megállni, még gyorsulni látszik. Ennek számos oka van, de leginkább a LED rendkívül előnyös tulajdonságaira vezethető vissza. Ezek pedig a következőek:

Energia- és költséghatékonyság

A hagyományos fényforrásokénál sokkal kedvezőbb a LED-ek fényhasznosítása. A legújabb termékek már a 140 lumen/W értéket is elérik, ami közel 10-12-szerese a hagyományos izzókénak. Ennek köszönhetően a LED-ek rendkívül eneriatakarékos világítási rendszerek kiépítését teszik lehetővé, ami nem csak pénztárcakímélő, de a környezet szempontjából sem utolsó szempont.

A beruházások költségeit természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezek azonban igen hamar megtérülnek. A költséghatékonyság egyébként számos dologra vezethető vissza, melyekkel a cikk további részében még foglalkozunk.

Hosszú élettartam

A LED-ek élettartama akár 50.000 óra, vagy még ennél is több lehet, ami a kb. 1.000 órás izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró fénycsövekének 4-szerese. Hamar ki lehet számolni, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható világításunk, ami a karbantartási költségek csökkenését is maga után vonja. A rendkívül hosszú élettartam olyan helyeken, ahol különösen nehéz és költséges a fényforrások cseréje, kiemelt jelentőséggel bír. De természetesen a háztartásokban sem utolsó, főleg ha összeszámoljuk egy átlagos háztartásban mennyi fényforrás található.

Környezetvédelem

A hagyományos fényforrások jellemzően nagy mennyiségű súlyosan káros anyagot, például higanyt tartalmaznak. Ezen fényforrások elhasználódás utáni begyűjtése, az ezekből származó környezetszennyező anyagok feldolgozása magas költségeket von maga után. A LED ezzel szemben újrahasznosítható, valamint hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül alacsony energiafelhasználással jár, amivel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást. Arról nem is beszélve, hogy mivel nagyon sokáig nem kell cserével bajlódnunk, az ilyen jellegű hulladék is kevesebb.

Biztonság

A LED-ek nagy előnye, hogy rázkódásra, és egyéb mechanikai behatásokra érzéketlenek (autókba például emiatt kiválóak), és nem tartalmaznak környezetkárosító gázokat vagy egyéb veszélyes összetevőket, ennélfogva jóval biztonságosabb a használatuk. Az alacsony működési feszültség (12/24V) szintén mellettük szól.

Sugárzási tartomány

A LED-ek nem sugároznak ultraibolya (UV) és infravörös (IR) tartományban, csak a látható fény spektrumában, ezáltal azokban az esetekben, amikor a magas hőmérséklet vagy az UV sugárzás árthat a megvilágított objektumnak (jellemzően kirakatok, múzeumok, tárlatok világítás rendszereinél), különös jelentőséggel bírnak.

Irányítható fény

A LED-ek fénye irányítható, technológiájukból következően nem gömb karakterisztika mentén szórják fényüket. A gyártók azonban manapság már rendkívül széles választékot kínálnak a sugárzási szöget illetően. A hagyományos fényforrásokkal szemben az irányított fény szintén energia- és költségmegtakarítással jár, ugyanis csak a megvilágított területre fókuszál, nincs felesleges fényszórás, ezáltal elpocsékolt energia.

Méret

Rendkívül kis méretének köszönhetően olyan helyre is beépíthető, ahová a hagyományos izzók nem, ráadásul ennek köszönhetően a lakberendezők, lámpatervezők is sokkal inkább szabadjára engedhetik képzeletüket, a méret ugyanis a LED-nél nem akadály.

A LED chipek méreteit milliméterben mérik, egy DIP LED dióda 0,8 és 10 milliméter közti átmérőjú lehet, és a példa kedvéért egy 3528-as LED szalag chipje 3,5x2,8 milliméter nagyságú. Természetesen egy-egy chip nem elegendő a megfelelő fényáramhoz, de a lapos kialakítás szintén egy olyan előny, ami rendkívül sokat jelent a helymegtakarítás szempontjából.

Vezérlés

A külön erre a célra kifejlesztett vezérlőegységek segítségével a LED-ek könnyedén szabályozhatóak, változtathatjuk a fényerőt (dimmelés), színhőmérsékletet, színt, sőt egyes esetekben még külön színjáték programok, különböző világítási effektek alkalmazására is lehetőségünk van.

A vezérlők terén óriási a választék, találunk falra szerelhető, rádiófrekvenciás, vagy infavörös jelátvitelű kontrollert ugyanúgy, mint gombos, vagy érintőpaneles változatot.

Színhőmérséklet

A melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt ölelnek fel, ezen kívül a színvisszaadásuk is kitűnő. Dimmer segítségével ezt akár tetszőlegesen állíthatjuk is, így könnyedén varázsolhatunk a szobába melegséget, meghittséget árasztó, sárgás színű meleg fehér (2300-3500 K), vagy hűvösebb hangulatot az inkább kékes árnyalatú hideg fehér (6-7000 K) által.