Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Ipari LED megoldások

Ipari LED megoldások

2016. Február 11.
A LED világítás nem csak az otthonokban, hanem az élet számos területén egyre meghatározóbbá válik. Üzletek, spotesemények, munkahelyek, amelyek az életünk részét képezik, napjaink meghatározó részét teszik ki, viszont nem is gondolnánk, hogy a LED-del ott is találkozunk, ott is találkozhatunk. Most bemutatunk néhány ipari felhasználást, hogy még árnyaltabb képet nyújthassunk a jövő világítástechnológiájáról, és még inkább bemutathassuk: tényleg mindenhol ott van már.
Ipari LED Ipari világítás Csarnokvilágítás LED

Kültéri világítás

Közterületi megvilágítás esetén hihetetlenül nagy villamosenergia költségekről beszélünk, és a fényforrások karbantartása is rendkívüli költségekkel jár. A közterület jellegétől függően, valamint a terület fényviszonyainak megfelelően eltérő elvárásokról beszélünk, amik sokszor speciális fényforrásokat igényelnek.

A megfelelő LED lámpatestek használatával azonban nemcsak a költségek csökkenthetőek jelentős mértékben, hanem a biztonságos közlekedés és a közbiztonság is növelhető. Kültéri parkolók esetében pedig a közvilágítási lámpáknál egyszerűbb fényvetőkkel is jól megvilágítható teret kell bevilágítani.

Épületvilágítás

Épületek külső megvilágítására, illetve az azokat körülvevő parkok, terek kivilágítására kültéri mennyezeti és fali lámpák egyaránt alkalmasak, csakúgy, mint a fényvetők, vagy a földbe, járdába süllyeszthető világítótestek. Az IP védettségre azonban figyelni kell, hogy a megfelelő feladatra mindig a megfelelő terméket válasszuk.

Sportvilágítás

A különböző sportágak kültéri sportpályáinak világításához egyedülálló hatékonyságú és rendkívül nagy fényerejű fényforrásokra van szükség, mivel sok esetben akár egy televízióközvetítésnek is meg kell felelni, ami nem kis elvárás.

A sportpályán eltervezett fényviszonyoknak tökéletesnek kell lenniük, ezért alkalmaznak leginkább reflektorokat, amelyek LED-es kivitelben a gazdaságosság jegyében ugyanúgy kivitelezhetőek, mint hagyományos technológia keretein belül, adott esetben teljes világítási rendszerekkel, és azok vezérlési lehetőségével. Egy sportcsarnokba ennél specifikusabb fényforrásokra van szükség, ugyanis a csarnok méretéhez és egyedi igényeihez kell alkalmazkodni, amihez a megtérülő befektetés akár LED fénycsövek beépítésével is megtörténhet. 

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás terén rendkívül sokoldalú LED fényforrásokra van szükség, hiszen helyzettől függően különböző méretben, teljesítményben, sugárzási szögben, vagy színhőmérsékletben van rájuk szükség. Vegyük példának okáért a bevásárlóközpontokat. Itt az eltérő helyszínek egyértelműen eltérő megvilágítást igényelnek. A vizes helyiségek, a nagyobb közösségi terek, vagy az üzletek előtti területek mind-mind más megvilágítást követelnek, ennek megfelelően az ide ajánlott termékek száma is igen sokrétű.

A fénycsövek, fénycsöves lámpák, grill lámpák, fényvetők ugyanolyan jól használhatóak, mint a közterületi világítótestek, reflektorok, vagy járdába süllyesztett lámpák. Divat- és ékszerüzletekbe leginkább a spotlámpák, sínes lámpatestek az ideálisak, amelyek magas fényerejükkel és kiváló színvisszaadásukkal a legtökéletesebb világítási megoldást nyújtják. Egy élelmiszerbolt tekintetében szintén ez az alaphelyzet, vagyis a termék minél megfelelőbb megvilágítása a legfontosabb, a LED technológiának hála pedig a hőtermelés is kisebb, ezáltal a vevők komfortérzetét is növeli.

Vendéglátás

A szállodák a plázákhoz, bevásárlóközpontokhoz hasonlóan szintén nagyon sokrétű világítási igényt is megtestesíthetnek, hiszen ugyanúgy többféle térrel, helyiséggel rendelkeznek, ahol más és más feltételek szerint kell a világítást kialakítani. Társalgási helyiségekbe a melegfehér izzók javasoltak, míg a kiszolgálóhelyiségekben a gazdaságosabb, hidegebb fényforrások a gyakoriabbak. Vizes, párás helyiségekbe IP védett mennyezeti fényforrásokat, folyosóra mélysugárzót javasolunk, de a dekorvilágítás is szóba jöhet, leginkább kávézó vagy étterem tekintetében.

Ha valahol különös jelentőséggel bírnak az irányított fények, akkor azok a kiállítótermek, galériák. A kiállított tárgyak magas fényigénye és az ezáltal fogyasztott energia a kiállítási, üzemeltetési költségek jelentős részét képezi, a LED azonban mindezt alaposan lecsökkenti, miközben a műtárgyakat sem károsítja annyira, mint a hagyományos fényforrások - többek között például a hősugárzásukkal.

Irodák, iskolák

Az irodaházak garázsain át a közlekedőkig és az irodákig mindenhová megtaláljuk a legmegfelelőbb LED-es megoldást, amellyel nem csak energiát - és ezzel pénzt - takarítunk meg, hanem a karbantartási költségeket is jelentős mértékben lefaraghatjuk. A panel lámpák, UFO lámpatestek, fénycsöves lámpák a LED technológiának köszönhetően 80%-os megtakarítás mellett akár 20 évig is működhetnek, ezáltal cseréjük is sokkal ritkábbá válik. Az iskolai tantermekben a leggyakoribb fényforrás a fénycsöves armatúra, amit LED fénycsőre váltva megóvjuk a gyermekeket a zúgástól, vibrálástól, a sok esetben észrevehetetlen villogásoktól. Nem mindegy ugyanis, hogy az egész napos tanulás milyen fényviszonyok között történik.

Üzemcsarnokok, raktárak

A gyári munka leggyakrabban három műszakban, azaz szinte megállás nélkül folyik hétköznap, hogy a termelési kapacitást a csúcsra juttassák, és a bevételeket maximalizálják.

A LED elsősorban a kiadáscsökkentésről szól, de mindemellett a jellemzően kevés természetes fénnyel rendelkező raktárépületekben kiváló, a magas polcrendszerek között hihetetlenül hasznos irányított fényt ad, ami nemcsak gazdaságilag éri meg jobban, de a munka szemponjából is, hiszen a munkafelületre, a munkaterületre koncentrálja a fényt. Belső térbe leginkább panel lámpák, fénycsöves lámpák, csarnokvilágítók, kintre fényvetők a legideálisabbak.