Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Kültéri megvilágítás LED reflektorral

Kültéri megvilágítás LED reflektorral

2016. Február 29.
A kültéri világítások egyik leggyakoribb és legelterjedtebb eszköze a LED reflektor, mely nagy fényerejének és energiatakarékosságának köszönhetően egyre népszerűbbé válik. Ez azonban csak két dolog, amiért megéri LED reflektort használni. Az alábbiakban megpróbáljuk még jobban megismertetni ezeket a termékeket vásárlóinkkal.
LED reflektor Reflektor Kültéri világítás LED reflektor előnyei

Mire jók a reflektorok?

A kültéri világítások célja kettős, mert a jól kialakított kerti világítással egyrészt nagyon dekoratívan tudjuk kiemelni házunkat, kertünket, udvarunkat, annak fontos pontjait. Másrészt hozzá is járulhatunk a biztonságos közlekedés feltételeihez, azáltal, hogy megfelelő látási viszonyokat teremtünk. A kettőt úgy érzékeltethetjük legjobban, ha egy a bejárati ajtó előtt lévő lépcsőfeljáró korlátjára rögzített LED szalagra gondolunk, ami ugyan nagyon impozáns kinézetet kölcsönöz, de sötétben attól még könnyedén hasraeshetünk.

Ezen segít a fényárvilágítás, amelynek keretében kisebb-nagyobb területek bevilágítása a cél, mint bejárati ajtók, kocsibeállók előtti tér. Itt lép színre a reflektor, amely nagy fényereje segítségével fényárba borítja a kívánt területet. A fényvetők kiválóan felhasználhatók külső világításokhoz, például kereskedelmi és ipari épületek, parkok, sporttelepek, garázsok, parkolóhelyek megvilágítására, de akár reklámvilágítási feladatokra is. A reflektorok hátoldalán található szerelőkeret segítségével pedig csupán két csavarral bármilyen felületre felszerelhető.

A reflektorok leggyakoribb alkalmazási területei:

 • beltéri-kültéri világítás
 • helyiségek fő világítása (csarnok, üzem)
 • udvar, gyárudvar, kert, kerthelyiség, terasz, park megvilágítása
 • garázsbejárat, épületek külső világítása
 • plakátok, cégfeliratok, cégtáblák világítása 

Rendben, de miért LED?

Az első, és legkézenfekvőbb kérdés mindig az szokott lenni, hogy miért cseréljük le a már jól bevált eszközeinket, jelen esetben halogén reflektorainkat LED-es megoldásúakra. Aki egy kicsit is jártas LED témában, erre a kérdésre rögtön tudja a választ, de aki nem, annak segítünk: használatukkal akár 80-90% energiamegtakarítás mellett cserélhetjük le a halogén izzós fényszórókat.

A modern technológia előnye még, hogy a LED reflektorok kapcsolgatásra érzéketlenek, így akár mozgásérzékelővel is össze lehet őket kapcsolni. A mozgásérzékelő szintén pénzt takaríthat meg azáltal, hogy csak szükség esetén kapcsolja be a világítást, de ezen kívül kényelmi szempontból sem utolsó: villanygyújtáshoz például nem kell kiszállnunk az autóból, és nem is fogjuk elfelejteni lekapcsolni, hiszen az időzítő segítségével csak a beállított időtartamig világít majd a LED-es fényvető.

Ami még fontos lehet: hosszú élettartamú, alacsony hőtermelésű, kevés karbantartást igénylő termékek, amellett, hogy fénybe borítják otthonunkat, egy kellemesebb környezetet teremtenek meg számunkra.

A LED reflektor előnyei:

 • mozgásérzékelős használatot tökéletesen, üzemszerűen bírják
 • alacsony hőtermelés
 • hosszú élettartam - átlagosan 30.000 üzemóra
 • kis méretüknek köszönhetően bárhol jól alkalmazhatóak
 • minimális üzemeltetési költség

Teljesítmények, típusok

A LED reflektorok rohamos terjedésének az is az egyik kiváltó oka, hogy a 10 watt teljesítményű reflektorok bőven elegendőnek bizonyulnak általános megvilágítási célokra, úgymint udvari, kerti világítások létrehozásához. Ezek a fényvetők megközelítőleg egy 75-100 wattos halogén reflektor fényerejének megfelelő megvilágítást biztosítanak, 120 fokos bevilágítási szögüknek köszönhetően pedig a befogott terület nagysága is közel ugyanakkora.

Természetesen ennél jóval nagyobb teljesítményű, 30-50-100 wattos (vagy ennél még nagyobb) reflektorok is vannak a kínálatban, ezek azonban inkább ipari felhasználásra valók, úgymint gyárudvarok, csarnokok, parkok, sporttelepek megvilágítása. Ha a kinézet is fontos, a Classic, hagyományos típusok mellett dekoratívabbakat is találunk, a Slim elnevezésűek például jóval vékonyabbak, de a design reflektorok is ugyanolyan könnyedén beleolvadnak a környezetbe - ezen termékek a kiváló világítási paramétereket kombinálják az elegáns megjelenéssel.

 • Ha tehát az ár-érték arány a fontos, és csak otthoni, kerti felhasználásra keresünk LED reflektort, a 10 wattos Classic típusok a maguk 2-3 ezer forintos árával verhetetlenek
 • Ha a teljesítmény számít leginkább, értelemszerűen a nagy teljesítménnyel rendelkezőket keressük
 • Ha a kinézet is lényeges, a vékonyított, Slim reflektorok közül válasszunk