Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
HPS vs. LED - Avagy miért termesszünk LED-del?

HPS vs. LED - Avagy miért termesszünk LED-del?

2016. Március 23.
LED-et használni beltéri növénytermesztéshez az egyik legaktuálisabb világítási téma az utóbbi évben. Jelenleg alig vannak növénytermesztők, akik LED világítást használnak otthoni kertjük fölött, de a számuk napról napra nő. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy az emberekben nagyon sok kérdés felmerül a témával kapcsolatban, és mindenki szeretné tudni: tényleg jobbak a HPS lámpáknál? Vajon tényleg lehet velük spórolni az energiaköltségeken?
HPS LED Grow Grow lámpa 420 Növénytermesztő LED

LED vs. HPS növénytermesztő lámpák

Vizsgáljuk meg közelebbről a témát, és vessünk pár pillantást a növénytermesztő LED lámpákra. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a LED még nem tart ott, hogy növénytermesztési célokra is lehessen használni, de az igazság az, hogy számtalan érv van mellettük. Itt most félre fogjuk tenni a gyártók által közölt - sokszor túlmarketingezett - szöveget és röviden átveszünk pár olyan tényt, ami egyértelműen mutatja: a LED már tökéletesen alkalmas erre a célra.

A probléma:

Beltéren növényeket nevelni egészen a palántáktól nagyon időigényes és drága folyamat. A mesterséges megvilágítás drámaian meg tudja emelni a költségeket, mivel a júliusi nap verőfényes napsütését utánozni nagyon nehéz. A mostani LED világítási trend előtt a HPS lámpák voltak az általánosak, viszont ezek hihetetlen magas veszteséggel működtek, ezért a nagy teljesítmény mellett az energia legjava hőként távozott. Emiatt mindig is jelen volt egyfajta verseny, hogy melyik gyártó találja fel a leghatékonyabb megoldást a világításra: több fényt, kevesebb fogyasztás mellett.

Az elektromos előtét volt az első nagy innováció, ami sokat jelentett a fényhasznosításban. Most, a LED világítás korában a LED kétszer akkora változást ígér, mint akkor az elektromos előtétek tették. Ha ez így van, miért nem veszi át a LED a HPS helyét az egész világon?

Az eredmények

Összehasonlítva a HPS lámpákat a LED grow lámpákkal annyit kijelenthetünk, hogy a LED lámpák minden fontos spektrumban sugároznak, mindezt megdöbbentő fényerővel és nagyon alacsony fogyasztás mellett. Ebből következően jó a fényhasznosításuk, és nagyon alacsony mennyiségű hőt termelnek.

Fényerő: sokan aggódnak a fényerő miatt, amit a LED lámpák képesek biztosítani, de a lefedhető területhez képest arányaiban szinte azonos, épp csak a fogyasztásuk lesz a töredéke. Amit tudni kell róluk feltétlenül az az, hogy ránézésre nem hozzák ugyan azt a fényerőt, mint a HPS, de lemérve - márpedig a növénynek csak a hasznos spektrum számít - a LED minden alkalommal megelőzi korábbi elődeit. Ez természetesen több és jobb termést, hozamot jelent a termesztők számára, és a technológia még sokat tartogat a jövő számára, mivel a megnőtt kereslet mellett a gyártók nem kevés forrást áldoznak a folyamatos fejlesztésekre.

Hő: ha valaki HPS lámpát használ, az egészen biztos, hogy folyamatosan küzd a hővel. Elvezetése nehézkes, folyamatosan klímázni pedig nagyon drága. Szóval folyamatosan olyan hőmérsékletet tartani, ahol a palánták nem égnek meg, nagyon nehéz. A növénytermesztő LED lámpák ebben is nagy előnnyel rendelkeznek, mivel olyan kevés hőt termelnek, hogy szinte akkor sem lesz bajuk a palántáknak és a termésüknek, ha néha hozzáérnek a lámpa házához. Természetesen, ha valaki Szibériában, vagy nagyon hideg éghajlaton szeretne növénytermesztésbe fogni, a HPS lámpák garantáltan segíteni fognak a helyiség felfűtésében. Persze azért valljuk be, ilyen elég ritkán fordul elő.

A ma használatos LED grow lámpák kézzel fogható hőmérsékletűek, és a teljesítmény hiába nő a mérettel egyenes arányban, a hűtés szinte mindig annyira jól megoldott, hogy az általuk termelt hővel nem, vagy csak nagyon kis mértékben kell foglalkozni.

Hozam: a LED időről időre többször is le lett tesztelve a hozam tekintetében, és mindig jó eredményeket hozott. Összességében a legtöbb HPS lámpát használó kiskertész 0.5 gramm terményt tud előállítani wattonként, vagyis a hozama 0,5 gr/W. Ez csak látszólag kis szám, de ha egy 1000W-os HPS izzó alatt termesztünk zöldséget, rögtön "érezhető" mennyiséggé válik, vagyis 0,5 kg paradicsomunk vagy paprikánk van. Ezekkel az adatokkal szemben a LED 1-1,5 gr/W hozamot képes előállítani, ami lényegesen jobb hatásfokot jelent a HPS-sel szemben. Legtöbbször akár háromszoros hozamot LED használata mellett, mint máskor.

Élettartam: a LED élettartamáról több helyen is szót ejtettünk már, persze mindig pozitívan a régi megoldásokkal szemben... itt sem más a helyzet. A HPS lámpák élettartama nagyjából 8-10.000 üzemóra, ami soknak hangzik, ha növénytermesztésről van szó, de a LED-ek ezen is nagyságrendekkel túltesznek. Egy grow lámpa 50-100.000 üzemórával rendelkezik, ami egy átlagos termesztőnek 15 évet jelent, amíg minőségben és tökéletes spektrummal megvilágítva állíthatja elő a terményét.

Érdemes megemlíteni itt ismét a hozamot és a fényhasznosítást, amik szorosan összefüggenek: ugyan akkora teljesítményből akár 3x akkora hozam. Erre azért kell ekkora hangsúlyt fektetni, mert egész más, ha harmad akkora energiaköltséggel kell számolnunk, vagy épp háromszor annyi termésünk lehet ugyan azon a területen.

Sokoldalúság: a LED-es növénytermesztő lámpák sokkal több jobb elrendezésben alkalmazhatóak a régi HPS lámpákkal szemben. Az izzó formájú HPS-ek nem kínálnak sok lehetőséget az elhelyezésre, mivel csak a növények fölé lehet elhelyezni a termelődő hő miatt, illetve hogy érintésre égetnek. Ezzel szemben a LED grow lámpák a teljes területet le tudják fedni, illetve oldalról is lehet velük világítani, mivel alig termelnek hőt.

A fény összetétele: a LED esetében speciálisan a növénytermesztéshez készült világításról beszélünk, így a spektruma pontosan az (piros és kék megfelelő aránya és változatai), ami a növények számára fontos a növekedés és virágzás során. A HPS ezzel szemben a teljes spektrumot lefedi, így nagyon sok "felesleges" fényt is kibocsájt, ami a növény szempontjából haszontalan, viszont a villanyszámlát azért rendesen megterheli.

Verdict: HPS vs. LED Grow Lámpák

Aki az eddigieket végig olvasta, annak magától értetődő, hogy minden kétséget kizáróan a növénytermesztő LED lámpák ma már mérföldekkel a HPS lámpák előtt járnak. Természetesen sokan vannak, akik a jól bevált HPS-hez ragaszkodnak, de aki teheti, a lehető leghamarabb váltson LED-re. Nagyobb hatékonyság, hatásfok, hozam/W arány és kisebb energiaveszteség a hő miatt.