Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Megtakarítási számítás LED-del

Megtakarítási számítás LED-del

2016. Március 30.
Kissé összetett feladatra vállalkozván egy egyszerű példán keresztül kiszámoltuk, hogy mennyit lehet spórolni, ha a hagyományos volfrámszálas izzókat LED-re cseréljük a lakásban. Számbavéve az összes helyiséget, minden egyes izzót, ha a számok önmagukban nem is, az arányok mindenképpen megdöbbentő eredménnyel szolgálnak.
LED megtakarítás LED lámpa Megtakarítás számítás Költséghatékonyság

A példa és az egyszerűség kedvéért egy átlagos, kis költésű, 2-3 fős vidéki családi ház fogyasztását vettük alapul, akik napközben dolgoznak - tehát keveset vannak otthon. Ennélfogva összesen 6 helyiségben használnak világítást, és szinte mindegyikben a hagyományos volfrámszálas izzókat.

Erre már csak azért is volt szükség, mert a lakosság jórésze tényleg nem tért át teljesen még az energiatakarékos izzókra sem. Másrészt így sokkal jobban érezhetjük majd a kontrasztot a mai világítástechnika legenergiatakarékosabb változata, a LED lámpa, valamint a sokáig használt volfrámszálas izzókkal ellátott világítótestek között.

LED világítás különböző helyiségekben

És most fussunk végig a helyiségeken egyesével, a jelenlegi használat (becsült napi üzemóra), valamint az ehhez kapcsolódó áramfogyasztás tükrében. Sorrendben a legmagasabb óraszámú megvilágításban részesülő helyiségektől haladunk az egyre kevesebben részesülők felé.

Hálószoba:

A család közösségi tere, kvázi nappali szerepet is betöltve, és esténként "összegyűjtve" a családtagokat. A 60 Wattos volfrám égő pont elegendő megvilágítást ad, napi kb. 4 órában, többnyire esténként, ami 0,24 kWh fogyasztást jelent naponta, havonta 7,2-t, évente 86,4-et.

LED esetében ezek a számok teljesen másként néznek ki: a 60-as helyett elég egy 7 wattos lámpa (azaz LED lámpa), és éves szinten a 86,4-ből 10,08 kWh marad.

Előszoba:

Egyfajta közlekedőként is szolgál, így viszonylag sokat kell világítani, szintén 60-as volfrámszálas izzóval. Kb. 2,5 órás napi használat mellett 0,15 kWh-t fogyaszt naponta, azaz havi 4,5-öt, és évi 54-et.

Ha mindezt LED-del oldjuk meg, 6,4 kWh fogyasztást könyvelhetünk el egy év alatt, szemben az előbb taglalt 54-gyel. Utóbbi majdnem tízszer annyi.

Konyha:

Még ha nem is kell minden nap főzni, akkor is számolhatunk két órát naponta a konyhában, hiszen itt melegítjük, itt fogyasztjuk el a vacsorát, a reggeli kávét és még olyan tevékenységek is kapcsolódhatnak hozzá, mint a mosogatás, amit bár senki sem szeret, mégis muszáj megcsinálni. Tehát még egyszer: két óra, 0,12 kWh naponta, havonta 3,6, évente 43,2.

LED-del számolva itt is látványos a különbség: maradva az éves összehasonlításnál a 43,2 kWh helyett 5,04 kWh fogyasztást számoltunk, szintén a már említett 7 Wattos LED lámpával.

Fürdőszoba:

Viszonylag kis alapterületű, de jellege miatt akár két égőt is elviselne (egyet általános világításra, egyet pedig a borotválkozó tükör fölé) - mi most csak eggyel számoltunk. Napi egy óra a tisztálkodásnak és 0,06 kWh-nyi áram naponta, ami havonta 1,8-et, évente 21,6-et jelent.

LED világítás estében utóbbi 2,52 kWh-ra csökken.

Vendégszoba:

Ez az, amit legkevesebbszer használunk, csak rokonlátogatásokkor. 0,1 napi üzemóra elegendő, ami 0,009 kWh-t jelent naponta, havonta 0,27-et, évente 3,24-et. Itt azonban a nagyobb alapterület miatt 90W-os égő teljesít szolgálatot.

LED-ből ide a megfelelő fényáram miatt 10 wattossal számoltunk, de még így is csak 0,36 kWh jön ki. Néhány vendég még simán beleférne a költségvetésbe így.

Udvar:

Két 60-as égő, az egyik a bejárat fölött, a másik hátul. Napi fél óra lámpahasználat 0,06 kWh napi, 1,8 kWh havi, 21,6 kWh éves fogyasztás mellett. Már csak azért sem sok ez, mert habár nyáron világosabb van, télen többet használjuk a korai sötétedés következtében.

Ha LED-et használunk (itt is E27-es foglalatú lámpákkal számoltunk, és nem a kintre sokkal inkább javasolt reflektorokkal), 2,52-re csökken a fogyasztás.

Költségszámítás

Természetesen forintosítottuk is a dolgokat, hiszen ennek az egésznek csak úgy van értelme. 40 Ft-os kWh díjjal számolva a volfrámszálas megoldás 9201,6 Ft-ra jön ki egy évre levetítve, míg LED-del ez 1072,8 Ft.

A hangsúly itt most nem is az összegeken van, sokkal inkább az arányokon. Hiszen összességében 230,4 kWh helyett 26,82 kWh-t használ el a LED (a volfrámszálas izzó esetében két helyiségben külön-külön is jóval magasabb ez a szám), ami 11,6%-a a LED-esítés nélküli összes fogyasztásnak, ebből adódóan pedig értelemszerűen a költségeink is csaknem 90%-kal csökkennek.

Ez az, amiért igazán megéri LED-et vásárolni, és ezért buzdítjuk mi is vásárlóinkat a LED használatára. Reméljük, cikkünk nyomán még inkább sikerült meggyőznünk a kétkedőket.

A felhasznált fényforássok:

LED gömb, E27, 10W, 230V, 180° - Meleg fehér - ArtLED Webáruház

LED gömb, E27, 7W, 230V, 180° - Meleg fehér - ArtLED Webáruház

Költség kalkuláció táblázatban:

(a képre kattintva megnyitható nagy méretben is)

LED megtérülés