Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED izzó, vagy LED lámpa?

LED izzó, vagy LED lámpa?

2016. Április 04.
A címben szereplő kérdés banálisnak tűnhet, azonban sokkal többről van szó, mint holmi szőrszálhasogatásról. Az izzó és a lámpa két különböző fogalom, mint ahogyan a LED is különbözik a korábbi technológiától. Hogy miben? Ennek jártunk utána.
LED lámpa LED izzó E27 LED LED spot

LED izzó, vagy LED lámpa?

A LED izzó és LED lámpa kifejezések gyakorta járnak kéz a kézben - tévesen. Olyan ez, mint például a fényerősség és a fényáram, könnyen keverhetőek, de sokaknak fel sem tűnnek, ha nem jól használják őket. Azonban aki komolyabban érdeklődik a téma iránt - vagy csak szeretne felelősségteljes vásárló lenni - , annak nem árt tisztában lennie néhány dologgal.

Az első és legfontosabb: nincs olyan, hogy LED izzó. A LED termékek a technológiából adódóan nem izzanak, sőt olyan anyag (nevezetesen a wolframszál, ugyebár) sincs bennük, ami ezt tehetné. A belőlük áradó fényt nem innen nyerik. Ennek ellenére a köztudatban ugyanúgy él a LED izzó kifejezés, és a vevők, érdeklődők többségének is sokkal könnyebb ezzel a kifejezéssel azonosítaniuk a tulajdonképpeni LED lámpát. Ennek oka feltehetően abban keresendő, hogy az átlagember még mindig a legrégebben használatos, hagyományos izzókra asszociál, ha fényforrásról van szó, másrészt a magyar nyelv lámpa szava nem csak a fényforrást, hanem adott esetben a vetített fényt, vagy akár magát a teljes világító eszközt is takarhatja. És bár sokszor a szövegkörnyezetből kiderül, értelemszerűen nem mindegy, hogy éppen miről beszélünk. 

Hogyan működik a LED?

A LED egy olyan világító dióda (Light Emitting Diode), amely a rajta átfolyó áram hatására fényt bocsát ki. Anyaga sokféle félvezető ötvözet lehet, és ettől függően a fény színe a teljes látható spektrumban (a vöröstől az ultraibolyáig) megválasztható.

Történetéről és működéséről már beszéltünk, de röviden arról van szó, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram gerjeszti a dióda anyagában lévő atomok elektronjait, amik ennek hatására nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek. Kis idővel később azonban visszaugranak eredeti energiaszintjükre, a közben felszabaduló energiát pedig fotonok formájában kisugározza.

A LED-ek további tulajdonsága, hogy csak egyenáramú áramgenerátorról üzemeltethetőek, és párhuzamosan nem kapcsolhatóak.

Miben tér el ettől a hagyományos izzó?

Az izzólámpa ezzel ellentétben egyen- és váltóáramú feszültségről is működtethető és párhuzamosan is kapcsolható. Azonban energiafelhasználása akár 7-8-szor akkora is lehet, mint hasonló fényáram kibocsájtására képes LED-es megfelelőjének, fényhasznosítása és élettartama pedig szintén hasonlóan látványosan elmarad a LED-től, amelynek fényhasznosítása a hagyományos izzóénak 10-szerese, élettartama pedig akár ötvenszerese is lehet.

Az izzólámpa tulajdonképpen egy fénykibocsátó ellenállás (emlékezzünk, a LED fénykibocsátó dióda), melynek kulcsát a benne található wolframszál adja. Az elektromos áram hatására az izzószál felmelegszik, melynek következtében elektromágneses energiát sugároz az infravörös és a látható fény tartományban. A búra a magas hőmérséklet és az oxigénmentes működés miatt szükséges. Ebből adódik az is, hogy az energia túlnyomó része (95-98%-a) nem fénnyé, hanem hővé alakul.

A hagyományos izzóknál 25%-kal energiatakarékosabb halogén izzók ugyanígy működnek, azt leszámítva, hogy az izzószálat egy kisméretű kvarcüvegből készült búra veszi körül, benne valamilyen semleges gázzal és kis mennyiségű halogén elemmel (jód, bróm), ezáltal javítva az élettartamot és a fényhasznosítást.

A hagyományos izzók helyettesítése

Az izzólámpák helyettesítése már mintegy 30 évvel ezelőtt terítékre került, ekkor jelentek meg az első kompakt fénycsövek. A LED inkább az ezredforduló után kezdett el hódítani, és ma már hihetetlen tempóban fejlődik. Terjedésével ráadásul az ára is sokat zuhant - és folyamatosan esik, ezáltal egyre szélesebb körben válik elérhetővé. A modern technológiának köszönhetően a fejlesztők mindent megtettek, hogy a lehető legkisebb költséggel le lehessen cserélni hagyományos izzóinkat.

A legtöbb LED lámpa kivitelét tekintve kompatibilis a hagyományos izzókkal, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen foglalatba megtaláljuk a megfelelő terméket, és egy laza kézmozdulattal kicserélhetjük régi izzónkat LED-es fényforrásra - akár egy kiégett égő cseréjekor.

LED lámpa típusok

A LED lámpa típusok többféleképpen csoportosíthatóak. A szín, dimmelhetőség, sugárzási szög, a LED-ek száma mind változó, és megválasztható, de ami a legfontosabb tulajdonságok közé tartozik, és ami alapján a legtöbben választani szoktak, az a teljesítmény, a lámpa kialakítása / formája, valamint a foglalat - ez utóbbi kettő ráadásul némileg összefügg. Több foglalatba ugyanis csak egy bizonyos kialakítású vagy formájú lámpa illeszthető.

Áramellátás szerint külön kategóriába sorolandóak a kis teljesítményű, főként jelzőfényként használt elemes LED lámpák, a bútorvilágításként vagy hangulatvilágításként tökéletesen használható, 12V-ról üzemelő - jellemzően G4 vagy MR16 foglalatú lámpák, valamint a többnyire körte formájú, E27-es foglalatú, 230V-ról üzemelő lámpák.

A LED lámpák speciális csoportját alkotják azok a retró hangulatot árasztó, ú.n. filament lámpák, amelyekben a wolframszálakhoz kísértetiesen hasonló LED szálak kerültek beépítésre, ezáltal egyúttal a LED egyik eddigi hátulütőjét, a korlátozott sugárzási szöget is kijátszva (ezek a lámpák már 300° -os sugárzási szöget is képesek produkálni). A filament lámpákkal tehát nem kell lemondanunk a régi izzók megszokott formáiról, hiszen mindezt ötvözi a LED energiatakarékos és modern technológiájával. Igazi hamisítatlan "LED izzók", ha úgy tetszik.