Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Spot lámpa szerelése gipszkartonba

Spot lámpa szerelése gipszkartonba

2016. Május 02.
A gipszkarton álmennyezet sokak számára vonzó megoldása a mennyezet egyenetlenségeinek, a kábelek és egyéb szerelési kellékek elrejtésére. Általában hamar fel is merül az igény egy korszerű, gazdaságos világítás kialakítására, amit legtöbb esetben az álmennyezetbe süllyesztett LED spot lámpák és LED panelek jelentenek.
GU10 Spot lámpa LED spot LED szerelés

Gipszkarton álmennyezet: mire jó?

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a gipszkarton álmennyezetnek több előnye is van, ha egy praktikus és esztétikus megoldással szeretnénk világítást kialakítani. LED tekintetében nem kell sok tényezőre odafigyelni szerencsére, csak a megfelelő belső magasság kialakítására és pár ehhez kapcsolódó dologra. Egyes álmennyezetek mindössze 10 centiméter magasságúak, így egy LED szalagos rendszer tápegységének már nem biztosít elég szellőzést és megfelelő hűtést, ilyenkor merül fel az igény a beépített LED spot lámpákkal történő megvilágításra.

Hogyan készítsünk álmennyezetbe szerelt spot világítást?

Röviden megnézzük, milyen feltételeket kell biztosítanunk:

  • Megfelelő belmagasság, de minimum a kiválasztott lámpa magassága (kb 4-7 cm) és a foglalat vastagsága (kb 1,5-2 cm).
  • MR16 LED vagy GU10 LED lámpák.
  • Beépítő keretek spot lámpához. Igény szerint ezek beszerzésében tudunk segíteni.
  • Megfelelő kábelezés és kábelhossz, hogy a már bezárt álmennyezetben is képesek legyünk javításokat végezni. Példának okáért ha túl rövid a kábel, egy rossz foglalatot nem tudunk kicserélni, mivel nem lehet kibuktatni a lámpa számára vágott lyukon.
  • Szerelő nyílás (lehetőleg két kéznek megfelelő szélességű) az álmennyezet azon pontján, ahol a hálózati kiállás van. Ez a további szerelhetőség szempontjából fontos, illetve célszerű a nyílás ajtaja mögé, vagy mellé egy főkapcsolót bekötnünk, így az egész álmennyezeti világítás áramtalanítható. Utóbbi inkább komplexebb rendszerekhez praktikus, de egyszerűbb világításoknál sem jelent nagy ráfordítást és idővel biztosan meghálálja magát.
  • Amennyiben gerenda, csövek, vagy egyéb akadály van a mennyezeten, feltétlenül biztosítsunk a kábeleknek csatornákat, amiben problémamentesen elvezethetjük őket.

Ha a fentieket betartottuk, szinte biztosan egy hosszútávon is működőképes világítással gazdagodtunk, ami nem csak energiatakarékos, hanem biztonságos is. Alább mutatunk egy nagyon szép példát a gipszkarton álmennyezetbe épített spot lámpákra.

Spot lámpa szerelése gipszkartonba