Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag bekötése lépésről lépésre

LED szalag bekötése lépésről lépésre

2016. Május 19.
A LED szalagok bekötéséről nagyon sokat beszéltünk már, viszont még általánosságban nem szedtük össze a főbb lépéseket, amik segítenek eligazodni egy LED szalagos világítás megépítése közben. A cikkben most megtesszük, és összegyűjtjük valamennyi kapcsolódó útmutatónkat, amik hasznosak lehetnek.
LED szalag LED szalag bekötése LED táp Útmutató

LED szalag bekötése: hozzávalók

A LED szalagos világítások telepítéséhez vannak elengedhetetlen, illetve javasolt eszközök, amik segítségünkre lehetnek a munka során. Ezek az alábbiak, a legfontosabbakkal kezdve:

 • csavarhúzó - jellemzően csillagfejű, a tápegység sorkapcsokhoz
 • felület zsírtalanítására alkalmas oldószer, mosószer és a szárazra törléshez papír vagy rongy
 • forrasztópáka vagy forrasztó állomás - ez csak javasolt, nem elengedhetetlen
 • amennyiben az előbbi nem áll rendelkezésre, akkor forrasztásmentes toldóelemek
 • csatlakozók, kábelek vagyis LED szalag szerelési anyagok
 • blankoló fogó vagy kés a kábelek blankolásához
 • szigetelő szalag az esetlegesen fennmaradt kábelek lezárásához

Ha mindezeket magunknál tartjuk a munka kezdetekor, akkor nagy meglepetés nem érhet minket a szerelés során és valószínűleg szakszerűen el tudjuk készíteni a teljes világítást.

LED szalag bekötése: számítások és szükséges technika beszerzése

Miután a fejünkben megszületett az elképzelés, hogy milyen rendszert szeretnénk felépíteni, el kell végeznünk a megfelelő számításokat és beszereznünk a kellő eszközöket.

Ha a LED szalag kiválasztásával kezdjük a munkát, nagy hibát nem tudunk véteni. Legelőször azt kell eldöntenünk, hogy milyen fényerőt várunk el a világítástól.

 • dekorációs világítás elkészítéséhez használjuk az SMD 3528 és 3014 chipekkel szerelt szalagokat
 • kiegészítő és fővilágítási célra az SMD 5050 chipeseket
 • kifejezetten fővilágítású, akár csak LED szalagos megvilágításhoz pedig az SMD 2835, 5630 és 5730 típusok a megfelelő választások

Miután a rendszert és a célját tisztáztuk, felmerül a napi világítási idő, mint kérdés. Fontos tisztában lennünk vele, hogy várhatóan napi hány órát világítunk az adott helyiségben, mivel ez határozza meg a tápellátás módját. Alapvetően hármat különböztetünk meg, de amikor rendszerben gondolkozunk, igazából csak egy jöhet szóba.

 • Ipari LED szalag tápegység: amennyiben rendszerről beszélünk valóban, vagyis nagy mennyiségű LED szalagról és annak a megfelelően működő vezérléséről, akkor a teljesítmény igény és a várható üzemidő miatt szinte biztos, hogy ipari tápegységeket kell használnunk
 • Adapter LED szalag tápegység: kisebb (5-10 méter szalag) rendszerekhez használhatóak, de csak akkor, ha a napi üzemidő nem több napi 1, maximum 2 óránál
 • Vízálló LED szalag tápegység: amennyiben kültéri megoldásra van szükség, a vízálló tápegységek is használhatóak, de ezek alkalmazása elenyésző

Miután eldöntöttük, hogy milyen fényerőre van szükségünk, és milyen üzemidőt várunk el, itt az ideje, hogy elvégezzünk egy LED szalag tápegység számítást. A kalkulátor segítségével könnyedén megtudhatjuk, hogy a kiválasztott LED szalagunk milyen teljesítményű trafót igényel, ezután pedig a fenti listák egyikéből - a feszültséget szem előtt tartva - ki is választhatjuk a kellő példányt. Fontos, hogy tartsuk szem előtt a számításra vonatkozó cikkben leírt szabályokat, és azoknak megfelelően válasszunk.

LED szalag bekötése: a vezérlés kiválasztása

Ezen a ponton már tisztában vagyunk a rendszer helyével, fényerő igényünkkel, az üzemidővel, és optimális esetben van egy megfelelő teljesítményű tápegységünk.

Itt ponton érdemes meghatároznunk a következő célokat:

 • szeretnénk-e RGB, esetleg RGB-W, vagyis színváltós rendszert?
 • ha monokróm LED szalagokból dolgozunk, szeretnénk-e dimmelhetőre megcsinálni?
 • előbbi esetben színhőmérséklet (CCT) vezérlést is szeretnénk-e?
 • csoportvezérlés (Group Control) megvalósítása szükséges-e számunkra?

RGB vagy RGB-W LED szalagos rendszer esetében szükségünk van egy RGB vezérlőre, ami a színváltást és a távirányíthatóságot biztosítja számunkra. Itt érdemes végezni egy rövid számítást arra való tekintettel, hogy mekkora maximális teljesítményű vezérlőt választottunk. Abban az esetben, ha a vezérlő teljesítményét meghaladja a LED szalag teljesítménye, szükséges felhasználnunk egy, vagy több RGB jelerősítőt. RGB-W szalagokhoz természetesen elérhető RGB-W jelerősítő is. Ha erősítőt kell alkalmaznunk, célszerű a tápegységünket több, azonos méretű tápegységre cserélnünk. Itt természetesen figyelembe véve, hogy mekkora egységekre bontottuk a rendszert.

RGB vezérlő és jelerősítő bekötését az alábbi cikkben tárgyaljuk bővebben:

Monokróm LED szalagos rendszer esetében a fényerőszabályzáshoz elengedhetetlen egy LED szalag dimmer megléte. Itt szintén el kell végeznünk a választott dimmerre és a szalagokra az előbbi számítást, miszerint a teljesítményeik milyen viszonyban vannak egymással. Ha a szalagé itt is több, az előbbiek szerint szükséges felhasználnunk egy, vagy több jelerősítőt. Ha erősítőt kell alkalmaznunk, ismét célszerű a tápegységünket több, azonos méretű tápegységre cserélnünk. Itt természetesen figyelembe véve, hogy mekkora egységekre bontottuk a rendszert.

Dimmer és jelerősítő bekötését az alábbi cikkben tárgyaljuk bővebben:

Színhőmérséklet vezérlő használatakor a monokróm rendszer az irányadó, mindössze annyi különbséggel, hogy erősítőként RGB-W jelerősítőt célszerű használnunk, mivel a színhőmérséklet vezérelhető LED szalagoknak két vezérelt, és egy közös vezetéke van, így az RGB-W erősítő négy csatornájával jobban járunk ellentétben az RGB-vel, ahol a három csatornát nem tudjuk egyenlően elosztani a két vezetékre.

Amennyiben csoportvezérlés használata mellett döntünk, szükségünk van több Group Control termékre. A pontos leírást az alábbi cikkünkben vesszük át részletesen:

LED szalag bekötése: alapvető ismeretek

Érdemes pár szót ejteni arról, hogy milyen alapvető ismeretek szükségesek a LED szalag bekötéséhez. Ezekből a legfontosabbakat röviden összeírtuk:

 • minden LED szalag 3 LED távolságonként, vagyis 5, néha 2,5 centiméterenként vágható a kijelölt pontokon
 • forrasztani csak vágópontokon lehet
 • a forrasztás maximum 5 másodpercig történhet, 250 °C körüli pákával. Bővebben itt: LED szalagok forrasztása
 • minden szalag ragasztós hátlapú, de a ragasztót egy papír hátlap védi, amit felhelyezés előtt el kell távolítani
 • "+" és "-" jelölések jelzik a polaritást
 • UV és IR sugárzás mentesek, és azonnal teljes fényerőn világítanak
 • 5 méter felett új betáplálási ágra van szükség az 5050-es és 5630-as típusoknál
 • tekercsen bekapcsolni tilos, legfeljebb 1-2 másodpercre a szín ellenőrzése végett

LED szalag bekötése: a szerelés menete

Általában racionális minden szerelési folyamatot az elején elkezdeni, vagyis jelen esetben a tápegységgel, de LED szalagok esetében a felragasztás miatt sokkal célszerűbb, ha azokkal kezdjük. Mivel helyhez kötötté valik, ezért sokkal jobb, ha a végén a tápegység és a vezérlő, erősítő az, amit szabadon mozgatunk, mintha azokhoz kellene igazítanunk a LED szalagunkat.

Először is nagyvonalakban tervezzük meg fejben, hogy hova szeretnénk a szalagot felragasztani, és ehhez képest a fali kiállás a táp számára hol helyezkedik el. Ez nagyon sokban segíteni fogja a munkánkat a későbbiekben, mert tudjuk úgy méretezni a betáplálási kábeleket, a vágó- és toldópontokat, hogy a végén minden kézre essen, és megfelelő hosszúság legyen mindenhol.

Mivel a vezérlésnél is több megoldás létezik, így négy, egymástól eltérő rendszert különböztetünk meg, amik mind más és más bekötést igényelnek. Ezeket külön-külön az alábbi négy cikkben vettük végig:

 1. RGB LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel
 2. Monokróm LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel
 3. LED szalagos rendszer felépítése színhőmérséklet (CCT) vezérlővel
 4. Group Control RGBW LED szalagos rendszer felépítése

LED szalag bekötése: ellenőrzés és próba

Ha készen vagyunk a rendszer telepítésével, és reményeink szerint jól sikerült mindent bekötnünk, a beüzemelés előtt menjünk végig mindenen egyszer, és tegyük fel az alábbi kérdéseket:

 • Mindenhol helyes polaritással kötöttük be az eszközöket?
 • A forrasztások jól sikerültek, nem lehetnek kontakthibásak esetleg?
 • A tápegységet megfelelően kötöttük be? Ha nem vagyunk benne biztosak, leírás hozzá: Hogyan kössünk be egy LED tápegységet?
 • Bonyolultabb, több erősítős rendszerek esetében a közös szálak mindenhol közösítve vannak?

Ha látszólag nem vétettünk hibát, helyezzük áram alá a tápegységet. Ezen a ponton a tápegység(ek)en elhelyezett visszajelző LED (általában zöld) világítani kezd. Ebben az esetben feltételezhetjük, hogy a táp szekunder oldalán megjelenik a 12V-os feszültség, és a vezérlő, majd az erősítő is működni kezd. Vannak vezérlők, amik gyárilag standby állapotban kapcsolnak be, ilyenkor a LED szalag sötét marad, de mindössze annyi dolgunk van, hogy a távirányítóval bekapcsoljuk a vezérlőt. Ha ez sikerült, a rendszerünk teljesen üzemképes, és mindennek világítania kell.

Amennyiben mégis valami hiba lenne, mindig ott kell keresnünk a hibát, ahol a működésben legutóbb "belenyúltunk". Ilyen lehet több világító szegmens párhuzamos üzemeltetésénél a betáplálás, forrasztás, vagy a szegmenseket kiszolgáló erősítő bekötése. A könnyebbség kedvéért felsoroltunk pár gyakori hibát:

 • Semmi nem működik: vezérlő ki van kapcsolva, vagy a rendszer nem kap áramot. Ellenőrizzük a tápegység visszajelzőjét, ha az világít, akkor a vezérlő bekötését. Ha a vezérlőről csak erősítőket hajtunk meg, akkor ezeket is.
 • Ha csak egy szegmens nem megy, de minden más igen: az adott szegmens erősítőjét vagy a tápegységet ellenőrizzük, illetve a LED szalag betáplálását, mivel könnyen lehet egy rossz forrasztás a hibás.
 • Több betáplálással működő rendszereknél a rendszer egy része nem világít: vélhetően tápegység hiba, ellenőrizzük a visszajelzőt. Ha az világít, akkor a szekunder oldalon lesz rosszul bekötve a kábel.

Természetesen ezeknél még sokkal több meghibásodásról lehet szó, de az előbbiek lefedik az esetek 80%-át, így ha ezek nem hoztak eredményt, e-mail-ben korlátlanul, telefonon munkaidőben elérhetőek vagyunk.