Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag kapcsolási rajz

LED szalag kapcsolási rajz

2016. Május 20.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy a LED szalag vágható-e, illetve elektronikailag milyen kapcsolásban lett felépítve a szalag. Számos előnnyel bír, mint például a vághatóság, hajlíthatóság és az, hogy nagyobb hosszúságokba is sorolható. Ha egy sornak látjuk, miért vágható szakaszokra sérülés nélkül? Ezekre adunk válasz röviden.
LED szalag Kapcsolási rajz LED világítás Szerelés Útmutató

Először is, mielőtt mindent végigvezetnénk, tisztázni kell, hogy milyen két alapvető kapcsolásban kell gondolkoznunk, ezek a következők:

  • soros- és
  • párhuzamos kapcsolás.

Soros kapcsolás definíciója: 

Fogyasztók soros kapcsolásánál az egyes fogyasztók elágazás nélkül kapcsolódnak egymáshoz. A rendszer két kivezetését az első és az utolsó fogyasztó szabadon maradó kivezetései alkotják. Mérésekkel, illetve elméleti úton is igazolható, hogy soros kapcsolásnál a rendszer eredő ellenállása ugyanakkora, mint az egyes fogyasztók ellenállásának összege.

Képlettel: Re = R1 + R2 + ... + Rn (forrás: Wikipédia)

Párhuzamos kapcsolás definíciója:

Fogyasztók párhuzamos kapcsolásánál minden fogyasztó egyik kivezetése a rendszer egyik kivezetéséhez, a másik vége pedig a rendszer másik kivezetéséhez csatlakozik. Mérésekkel, illetve elméleti úton is igazolható, hogy párhuzamos kapcsolásnál a rendszer eredő ellenállásának reciproka ugyanakkora, mint az egyes ellenállások reciprokának összege.

Képlettel: 1/Re = 1/R1 + 1/R2 + ... 1/Rn (forrás: Wikipédia)

LED szalag kapcsolási rajz

A LED szalag alapvetően szegmensenként, vagyis 12V-os tipusoknál 3 db, a 24V-os tipusoknál pedig 6 db LED-enként vágható. Ezek a szegmensek egymással sorba kötött LED-ekből állnak, vagyis soros kapcsolásban vannak. A szegmensek nem megbonthatóak, a szalag csak a vágópontoknál vágható.

A különböző szegmensek egymással párhuzamosan vannak bekötve két (+ és -) gerincvezeték közé. Ezeket a vezetékeket vágjuk át a vágópontokon, és tudjuk forrasztani másik szalaghoz. Ezt nevezzük vegyes kapcsolásnak, vagyis mikor több sort helyezünk el egymással párhuzamosan, vagy fordítva.

Az első ábrán azt láthatjuk, hogy egy egyszerű párhuzamos kapcsolásban hogy helyezkednének el a szegmensek, ugyanakkor itt még nem veszik fel a szalag formáját és hosszát, ezért sorba kell rendezni őket. A második ábrán jól látható, hogy a LED-ek a két gerincvezeték közt helyezkednek el, azok között pedig szegmensenként egy sort alkotnak. Ezek a sorok adják a LED szalag hosszát, és a gerincvezetékek vághatósága/illeszthetősége biztosítja, hogy a szalag bármikor megszakítható és toldható legyen.

LED szalag kapcsolási rajz