Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Világítástervezés

Világítástervezés

2016. Május 31.
Sokan alábecsülik, de a lakás leendő világításának megtervezése kulcsfontosságú lehet, mivel a belső terek fényviszonyai alapjában véve határozzák meg egy hely hangulatát. Akik tehetik, azoknak érdemes profi világítástechnikusra bízni a dolgot, de mivel itthon ez még nem túlságosan elterjedt eljárás, cikkünkkel most azoknak próbálunk segítséget nyújtani, akik egyedül kívánnak megbirkózni ezzel a cseppet sem egyszerű feladattal.
Világítástervezés LED világítás Hotel világítás Világítás

Az, ha szakemberre bízzuk a világítás megtervezését, önmagában véve bölcs döntés, viszont költséges is, és a legtöbbek számára itthon még elég idegen. Az építész azonban nem mindig ismeri naprakészen a világításban rejlő lehetőségeket, másrészt nem biztos, hogy a számunkra legharmonikusabb, legtesthezállóbb, ugyanakkor a funkcionalitást és esztétikusságot is tökéletesen szem előtt tartó rendszert épít ki.

Éppen ezért az alábbiakban azokra a dolgokra fókuszálunk, amikre mi magunk is tudunk figyelni, és amik bár apróságoknak tűnnek, rengeteg bosszúságtól megkímélnek minket a későbbiekben. Egy jól megválasztott világítási rendszerrel ugyanis sokat javíthatunk az egyébként rosszul megtervezett, vagy rossz adottságokkal megáldott enteriőrön, és fordítva. Rossz világítási megoldásokkal sokat ronthatunk is rajta.

Tervezzünk tudatosan

Az első, és legfontosabb dolog, hogy tervezzünk tudatosan. A helyiségek berendezéseit, elrendezését úgy alakítsuk, hogy a kívánt világítás:

  1. könnyedén kialakítható legyen,
  2. illeszkedjen a belső dizájnhoz,
  3. a funkciójának is maradéktalanul eleget tegyen.

Döntsük el, hogy halogén, kompakt, vagy LED világítást szeretnénk alkalmazni. Ez már csak azért is az egyik legfőbb kérdések egyike, mert a LED-ek között sok termék, például a LED szalag egyenáramú törpefeszültséggel működik, így trafó szükséges hozzá, aminek biztosítanunk kell egy lehetőleg könnyen elérhető, ugyanakkor szellős és takarásban, de legalábbis nem szem előtt lévő helyet. Ugyanígy gondolnunk kell a vezetékelésre, a nem kívánt vezetékkötegek, hosszabbítók sokat ronthatnak az összképen. 

Fényerő

Figyeljünk oda, hogy mindig sötét szobára tervezzünk, mert hiába van több, nagy felületű ablak egy helyiségen, télen vagy este értelemszerűen azon sem fog bejönni túl sok fény. Érdemes inkább nagyobb fényerővel vagy több fényforrással tervezni, mivel ezekből lehet lekapcsolni, a plusz fényhez szükséges fényforrások beépítése azonban később körülményes lehet. A fényerőszabályozó is hasznos kellék ilyen esetekben. Ha nem tudjuk felmérni pontosan milyen fényerőre van szükség, kérdezzünk szakembert. És az se ijesszen el senkit, hogy a LED-es technológia fényerejét például már lumenben mérik, és nem wattban.

A dobozon általában feltüntetésre kerül, hogy az adott LED lámpa milyen korábbi fényforrásnak felel meg, így kis odafigyeléssel nem nehéz belőni pontosan milyenre is van szükségünk. És akkor a búráról még nem is beszéltünk, ami szintén lehet tényező (áttetsző vagy opál), csakúgy, mint a színhőmérséklet. Ez utóbbiból otthonra inkább meleg fehér vagy a természetes fehér lehet a jó választás, az 5000 Kelvinnél magasabb színhőmérséklet irodákban alkalmazva a leggyakoribb.

Világítástervezés

Direkt, indirekt, szórt vagy irányított fény

Különböztessük meg a szórt fényt az irányítottól. Ha egy helyiségben végzett cselekvéshez nem elég az általános világítás, bátran nyúljunk az irányított fényeket keltő spotlámpákhoz, a mennyezetről mélyen belógatott csillárokhoz, falikaros, álló vagy asztali lámpákhoz. Ne feledjük, a kettő nem zárja ki egymást, épp ellenkezőleg: kiegészíti. Kiváltani viszont nem lehet egyikkel a másikat, mindkettőre szükség van, hiszen mindkettő más-más funkciót tölt be. Ezenkívül praktikus is mindkettő párhuzamos alkalmazása, ugyanis energiát is spórolunk meg azzal, ha csak ott használunk fényforrást, és annyit, ahol és amennyire ténylegesen szükség van.

Ha olyan helyiségről van szó, ahol keveset használjuk a világítást, vagy sokszor, de rövid ideig, válasszunk inkább LED-et, ami sokkal jobban bírja a sűrű kapcsolgatást, mint egy kompakt fénycső. A dizájn szempontjából pedig olyan megoldásokat válasszunk, amikhez a kívánt hatás eléréséhez az adott technológia rendelkezésre áll (adott búrához megfelelő foglalat, izzó, termék vagy tulajdonság).

Világítástervezés szórt fény

Hangulatvilágítás

Az általános világítás és a pontszerűen irányított fények mellett a harmadik fő pillért a hangulatfények jelentik. LED technológia esetében nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen a flexibilis LED szalag számtalan fajtája áll rendelkezésre, hogy ezt megoldja, a képzeletünknek pedig szinte semmi nem szabhat határt. Szerelhetjük lépcsőélek vagy a közlekedő párkánya alá, a nappaliban az álmennyezetbe, a felső konyhabútor elem alsó oldalára, vagy a fürdőszobai tükör szélére.

Ilyen téren a LED szalag egyeduralkodó, nincs még egy olyan termék, ami hasonlóan mutatós, stílusos, és sokszínű (a szó szoros értelmében is). Ezen kívül az általános világítást biztosító fényforrásoktól teljesen külön vezérelhető, akár wifivel vagy rádiótávirányítással is megspékelve. Ha hangulatvilágításról van szó, az első számú "tartozék".

Világítástervezés hangulatvilágítás

Mi? Mennyi? Miért?

Egyvalamiről még nem beszéltünk, pedig az egyik legfontosabb tényező minden építkezés, felújítás, bútorozás során: a pénz. A költségvetés nagy úr, és hiába szeretnénk gyémántokkal díszített csillárt, ha csak a tízéves használt búra kerül fel újra - anyagi okokból.

Természetesen nem csak a felületi megjelenés formái,  hanem a különböző világtástechnikák is különböző áron érhetőek el, ebbe azonban bele kell kalkulálni a fenntartási és a karbantartási költségeket is. A magasabb beszerzési ár ellenére áruházunk elkötelezett híve a LED világításnak, így természetesen elsősorban ezt javasoljuk, hosszabb távon ugyanis bőven behozza az árát. Érdemes azonban átnézni az árakat és ténylegesen is utánaszámolni, mivel a LED árai ma már egyáltalán nem kiugróan magasak, másrészről pedig a megfelelő tervezés és kivitelezés során biztosan kapunk egy olyan átfogó képet, ami alapján magabiztosan el tudjuk majd dönteni, hogy hol tudunk igényeinkből engedni, és hol tudunk olyan kompromisszumokat kötni, ami a pénztárcánknak is megfelel.