Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
A LED fénycsövek

A LED fénycsövek

2016. Június 18.
Aki rendszeresen olvassa blogunkat, tudja, hogy a LED-es izzók mivel és mennyivel nyújtanak többet a hagyományos izzókhoz képest, de mi a helyzet a fénycsövekkel? A fénycsöveket eleve jobb energiafelhasználás jellemzi, így nincs akkora szakadék a LED fénycsövek és hagyományos társaik között, mint előbbiek tekintetében. Ettől függetlenül itt is látványos a különbség, és nem csak az energiamegtakarítás terén.
LED cső LED fénycső Fénycső Ipari LED

Életünk részei

A fénycsövek annyira életünk részeivé váltak, hogy már alig vesszük észre őket - pedig nap mint nap számtalan helyen találkozunk velük. Ott vannak a munkahelyen, a közintézményekben, irodákban, iskolákban, de még az élelmiszer áruházakban, bevásárlóközpontokban is.

Látható, hogy többnyire csupa olyan helyen, ahol a hosszú, folyamatos igénybevétel alapjában határozza meg a világítást, hiszen már említett magas energiahasznosítása, homogén fénye, nagy színválasztéka és hosszú élettartama (6-12 ezer óra) tökéletesen alkalmassá teszi erre, vannak azonban olyan buktatói, amiket eddig nem sikerült orvosolni. A törékenység, a hosszú bemelegedési idő, vagy a rá jellemző vibrálás, zúgás mind-mind olyan tényező, amit szívesen nélkülöznénk - és kialakítását tekintve sem éppen túl dizájnos.

A fénycsőnél egyenes, fehér csőről beszélünk, két végén tüske alakú csatlakozóval. Az egyetlen, amiben megkülönböztethető a többitől, az az átmérő (a jelzésekben szereplő T utáni szám ezt jelenti nyolcad hüvelykben), valamint a hossz - és az ebből adódó teljesítménykülönbség.

A LED fénycsövek

A LED-es technológia a LED fénycsövek tekintetében is több éve jelen van már, de nem sikerült annyira tökélyre fejleszteni, hogy mindenkit meggyőzzön a csere előnyeiről. A DIP LED-es fénycsövek ugyanis alkalmatlanok voltak a folyamatos használatra, és fényerejük is elmaradt a hagyományos fénycsövekétől. Bár ezen tudtak javítani, de ez leginkább a sugárzási szög csökkenésével volt csak megoldható.

Az SMD LED-ek már sokkal jobban bírták a hosszútávú használatot, a másik problémára azonban ezek sem tudtak igazi megoldást nyújtani, csak áldozatok árán. Mivel itt a sugárzási szög adott volt, így egy másik trükkhöz folyamodtak: elhagyták az opál búrát. Így azonban a homogén fény vált kissé vakítóvá.

Ekkor jöttek a Chip on Board LED-ek, amelyek már opál búrával is képesek ugyanazt a fényáramot produkálni, és mára már az áruk is olyan szintre esett, hogy érdemes legyen utánaszámolni a megtérülésnek. Ezen kívül a PMMA anyagnak köszönhetően a búra törékenységének is búcsút inthetünk, a nagy fényerejű 2835-ös Chip on Board LED-eknek pedig remek hűtést biztosít a teljes egészében alumíniumból készült váz.

Az, hogy a vibrálással nem kell együtt élnünk, az azonnali fényt biztosító LED-eknek köszönhetően már-már természetes. Egyedüli hátrányként mindössze az említhető, hogy a fénycső egyik végén csatlakozó foglalatot át kell kötni oly módon, hogy fix 230V feszültséget kapjon. A bekötési ábra itt érhető el.

Fogyasztás, forgathatóság, fényerő

A LED fénycsövek egyik legfontosabb tulajdonsága a forgathatóság. A fénycső végén lévő csatlakozók forgathatósága azért fontos, mert a hagyományos fénycsövekkel ellentétben ezek csak egy meghatározott irányba világítanak, és a régi foglalatoknál nagyon változó volt, hogy milyen irányba kell a csövet forgatni a behelyezést követően. Így ezen tulajdonság hiányában az is előfordulhatna, hogy a csöveket beépítve azok nem lefelé világítanak, ezt pedig bizonyára nem kell ecsetelnünk, hogy mihez vezetne.

A fogyasztást tekintve a LED fénycsövek már a kezdetektől fogva hatékonyabbak voltak a hagyományos fénycsöveknél, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy utóbbiak elektromos áram igényének maximum 50%-át használják el. Tehát egy 18 wattos hagyományos fénycső LED-es megfelelője 9, a 36 wattosé 18, míg az 54 wattosé 23 wattot fogyaszt. Ezen kívül a hagyományos fénycsövek armatúrája 8-10 wattot jelent még pluszban az előtétek miatt, a LED 0 wattjához képest. Ez azt jelenti, hogy a LED-re való váltás nem 50, hanem akár 65%-kal alacsonyabb fogyasztással jár.

A fogyasztás mellett persze nagyon oda kell figyelni a megvilágítási értékre is, azt azonban hozzá kell tenni, hogy tükör használata könnyen változtathat az értékeken. Érdekes módon még a LED fénycső is 10%-kal magasabb megvilágítást biztosít tükrös armatúrában (a felső térbe sugárzott fényáram miatt). A hagyományos fénycső azonban 30-40%-ot nyer a tükör használatával, így van olyan szituáció, ahol hasonló értékeket hoz mint a LED fénycső. Persze itt érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos fénycsövek nagyon hamar elvesztik a fényerejük egy jelentős hányadát (10-30%), és egy csökkent fényáram mellett világítják le az élettartamukat.

Az tehát, hogy a hagyományos, vagy a LED fénycső a jobb, nem is olyan összetett kérdés. Ha csak a fogyasztás csökkenés a szempont, akkor egyértelműen a LED a nyerő, mivel már 10-20%-kal nagyobb fényerőt produkál, a 65%-os megtakarítás pedig a kezdeti többletköltséggel járó áldozatot megéri. Szintén befolyásoló tényező lehet, ha olyan helyiségről beszélünk, ahol sokat használjuk a kapcsolót, a LED ugyanis akár 100 ezer kapcsolást is kibír, míg a hagyományos ennek alig tizedét.