Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Hogy kössük be az RGB vezérlőt a jelerősítőbe?

Hogy kössük be az RGB vezérlőt a jelerősítőbe?

2015. Október 02.
Nem egyértelmű az RGB vezérlő bekötése? Ebben a tudástári cikkünkben minden információ megtalálható. Akár több erősítőt is beköthet egy vezérlőbe, vagy elég csak kiegészítésként használnia.
Jelerősítő RGB vezérlő Bekötés Útmutató

RGB vezérlő bekötése egy jelerősítőbe

Elsőre bonyolultnak tűnhet, de egy RGB vezérlő és egy jelerősítő csatlakoztatása egyáltalán nem bonyolult feladat. Most a vezérlő primer oldalával nem foglalkozunk, azt egy későbbi rendszer összeállításánál vesszük át bővebben, ahogy a jelerősítő szekunder oldalát is. 

A vezérlő kimeneti ágait (V+, R, G, B) bekötjük a jelerősítő megegyező jelölésű bemeneti csatlakozóiba. Ezek sorkapcsok, így LED szalag vezeték és egy csavarhúzó fog kelleni a munkához. Ha van rá lehetőség, használjunk RGB vezetéket, hogy a bekötés színhelyesen történjen. Ez a későbbiekben a rendszerünk bővítése esetén nagy segítség lehet, ha esetleg több erősítőt szeretnénk bekötni. A jelerősítő betáplálását lehetőség szerint külön tápegységről oldjuk meg, hogy elkülönüljön a vezérlőétől. Ez több szempontból előnyös, de a legfontosabb, hogy egy esetleges műszaki probléma esetén megkönnyíti a hibakeresést.

Fontos megjegyezni, hogy minden RGB és RGBW vezérlő kimenetei azonosak gyártótól függetlenül, vagyis minden RGB esetén három, RGBW-nél pedig négy kimeneti csatlakozó található rajtuk. RGBW verzérlő használatához javasolt egy ahhoz megfelelő RGBW jelerősítőt használnunk, mivel egy W (white) csatorna nélküli erősítő nem fogja tökéletesen kiszolgálni az igényeinket. Amennyiben csak ilyen erősítő áll rendelkezésünkre, akkor a W csatornához egy külön példányra lesz szükségünk.

RGB LED vezérlő és erősítő 2

RGB vezérlő bekötése több jelerősítőbe

Több jelerősítő bekötése már nagyobb munka, de megértve a lényegét már nem olyan bonyolult feladat. Alapvetően azt kell tudni hozzá, hogy az RGB vezérlő kimenetei több ágra oszthatóak. Ez történhet közvetlenül a sorkapocsból, illetve egy gerincvezetékkel is, amiről az egyes jelerősítők megkapják a jelet. Utóbbit ábrázolja az alábbi bekötési ábra. Ha több, egymástól távol eső helyiséget szeretnénk egy ilyen megoldással vezérelni, érdemes az RGB vezérlőről csak a jelet levennünk, és - amennyire megoldható - a távolságok miatt nagyságrendileg szimmetrikusan felépítenünk a rendszert, mert a különböző kábelhosszok miatt eltérések adódhatnak a színekben, és a reakcióidőben. Ez egy-két méteres távolságoknál nem számottevő, vagy látható, de ha egy helyiség erősítőjéhez 20-30 méter vezeték kerül felhasználásra, akkor egy másik, ahol csak 1-2 méter van az erősítő és a vezérlő között, az már láthatóan hamarabb fog reagálni.

A bekötés pontosan úgy zajlik, ahogy egy erősítővel is, csak ügyelni kell a gerincvezetékre, és hogy minden pontosan legyen bekötve. A színhelyesség ha az előbbiekben nem okozott problémát, itt kis odafigyeléssel szintén nem okozhat. Több erősítő használatakor már elengedhetetlen, hogy RGB vezetéket használjunk. A nem megfelelő vezeték használatából adódóan sok hibás bekötés történhet, aminek az utólagos javítása nagyon sok munkaórát emészhet fel.

RGB LED vezérlő és erősítő 3

Fontos megjegyezni, hogy a rajzon csak az egyszerűség kedvéért alkalmazunk a külön erősítőknek közös tápegységet. Külön tápok használata javasolt ilyen rendszerek esetében. Erről bővebben itt olvashat.