Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
LED szalag akkumulátorról

LED szalag akkumulátorról

2016. Július 05.
Sokszor felmerülő probléma, hogy LED szalagot milyen megoldással lehet akkumulátorról, autó aksiról, vagy egyéb jármű, hajó, esetleg robogó telepéről üzemeltetni úgy, hogy működését tekintve ne legyen káros a megoldás a LED szalagra nézve.
LED szalag akku Akkumulátor LED szalag LED dekor

LED szalag alapvető tulajdonságai

A LED szalag alapvetően fix 12 vagy 24V-os feszültséghez lettek méretezve, vagyis 3 és 6 szegmensenként vághatóak (típustól függően), és a szegmenseken belül, a LED-ek között elhelyezett ellenállások az adott színhez kellő értékűek. Minden LED-del előállítható szín különböző nyitófeszültségű LED-et igényel, ennek megfelelően, hogy 12 vagy 24V-ra méretezzék a szalagot, különböző ellenállásokat használnak.

A LED szalag teljesítménye a hosszától függ, ami nem befolyásolja a feszültségét. Sok kérdést kapunk arra vonatkozóan, hogy ha az autóban 13,5V is lehet a feszültség, akkor megoldást jelent-e, ha hosszabb szalagot építenek be? A válasz az előbbiek alapján: nem.

Megtáplálás lehetőségei

Autó, motor, hajó esetében: járó motorral a generátor miatt akár 14V, leállítva pedig a töltött akkumulátor miatt 13,5V a feszültség. Ez a többlet feszültség két dolgot eredményez a LED szalag esetében:

  • túl nagy áramot, ami a chipek korai öregedéséhez vezet. Ezt eleinte többlet fényerőnek látjuk, de tartós használat miatt a károsodásból adódóan nagyon hamar elvesztik a chipek a fényerejüket, és tönkremennek.
  • a magasabb üzemi feszültség okozta többlet áramot eleinte világításra fordítva nem annyira jelentős, mindössze pár százalékos, a későbbiekben viszont a károsodás miatt a befektetett energia hőként távozik, így a LED szalag egyre nagyobb hőmérsékleten fog üzemelni. Természetesen ez további a chipek további öregedéséhez vezet.

Megoldás: a feszültséget stabilizálni kell egy feszültség stabilizáló IC-vel, illetve lehet könnyedén építeni egy erre való elektonikát. A végeredmény: fix 12V, mely mellett a LED szalag a teljes üzemidejét ki tudja szolgálni.